Публікація

В’язень отримає 3000 євро від України

За рішенням Європейського суду з прав людини ув’язнений Анатолій Кривошей отримає грошову компенсацію за грубе порушення його прав під час слідства.

Навіть людина, обвинувачена у найтяжчих злочинах має права, які повинні неухильно дотримуватись. На жаль, в Україні про це пригадують лише тоді, коли доводиться платити компенсацію за порушення. Анатолія Кривошея затримали 15 серпня 2001-го року за підозрою у крадіжці. Вже через тиждень 23 серпня інший затриманий (В.З.) повідомив міліції, що нібито вони разом із Кривошеєм їхали в машині, він збив на дорозі жінку, а потім вбив і її чоловіка, щоб приховати злочин. Далі вони спільно сховали тіла жертв у лісі.

Щоб перевірити, чи це правда, слідство влаштувало відтворення події на місці злочину, бо Кривошей заперечував свою провину у вбивстві чоловіка. Якщо людину підозрюють у важкому злочині, то всі слідчі дії з нею повинні відбуватися виключно у присутності її адвоката, але правоохоронці “забули” про це. В результаті у травні 2004-го року суд визнав Анатолія Кривошея винним у цих двох вбивствах. У якості аргументів на користь його провини суддя головним чином взяв до уваги свідчення В.З. та результати огляду місця злочину.

Засуджений вважав це рішення несправедливим, оскільки кримінальне провадження проти нього за крадіжку тривало понад десять років, а також на початкову етапі звинувачення його у вбивстві йому не надали адвоката. Згідно зі статтею 6 §§ 1 и 3 Європейської Конвенції, кожна людина має право на справедливий судовий розгляд протягом розумного періоду часу, а також на отримання юридичної допомоги за власним вибором. Анатолій Кривошей звернувся до Європейського Суду з прав людини, вимагаючи компенсувати йому матеріальну шкоду у розмірі 50 тисяч євро коштами з бюджету України. На це український уряд відповів, що, оскільки права заявника, на думку урядовців, порушені не були, то вимогу цю задовольнити неможливо. Крім того, український уряд назвав вимоги Анатолія Кривошея непомірними та необґрунтованими.

Українська Гельсінська спілка зправ людини розробила та подала свої правові позиції у відповідь на заперечення уряду.

«Я підключився вже на стадії, коли справу передали на комунікацію українському уряду в 2013-у році», — пригадує виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко.

На думку правозахисника, під час слідства сталися грубі порушення українського законодавства.

9 00616 copy
Аркадій Бущенко

«Відтворення події на місці злочину проводилося без захисника, оскільки тоді в міліції була така практика, коли вважалося, що адвокат має бути присутнім лише на допиті, — сказав він. — А насправді за законом захисник мав бути присутнім і на цьому етапі слідства, оскільки це було вбивство із обтяжуючими обставинами. Навіть незалежно від бажання самого підозрюваного. Не призначивши захисника, держава не виконала свого обов’язку, але результати тих слідчих дій потім були покладені в основу обвинувального вироку. Ми довели, що це явне порушення за українським законодавством».

Європейський Суд встановив порушення Конвенції з причини надмірної тривалості кримінальної справи. Приймаючи рішення на засадах справедливості, ЄСПЛ присудив виплатити Анатолію Кривошею 3000 євро як компенсацію моральної шкоди. Крім того, Суд оголосив прийнятною скаргу щодо відсутності адвоката на слідчих діях по 23-го серпня.

Поки ця справа розглядалася Європейським судом, український парламент прийняв новий Кримінальний процесуальний кодекс, у якому питання присутності адвоката на слідчих діях вже було вирішене. Але порушення прав вже сталося.

«Наразі ми будемо добиватися скасування цього вироку та його перегляду, — сказав Аркадій Бущенко, — Справу мають спрямувати на новий розгляд у суді першої інстанції. У свою чергу суд першої інстанції має скасувати результати відтворення обставин події на місці злочину і винести нове рішення, без урахування тої експертизи».

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: