Публікація

В Ужгороді згадували історію Української Гельсінської Cпілки й обговорювали її сучасність

7 вересня у приміщені Ужгородської  міської бібліотеки відбулося обговорення важливої віхи в історії України – заснування та діяльність Української Гельсінської групи. Організатори заходу – громадська приймальня Української Гельсінської Спілки з прав людини в місті Ужгород, ГО «Закарпатська громада» та Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На інформаційному заході присутні мали можливість переглянути дві презентації про історію створення Української Гельсінської групи та сучасний розвиток Української Гельсінської Спілки з прав людини. Модератором заходу виступив Тарас Гайдук.

1-1-1

До дискусії долучився  закарпатський співзасновник Української Гельсінської спілки у 80-х роках Михайло Басараб, який зазначив,  що в свій час через переслідування  УГГ мала ознаки військової організації та дбала про свою внутрішню  безпеку.

1-2

«На сучасному етапі Українська Гельсінська спілка з прав людини сприяє розвитку гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя, гідності та гармонійних стосунків між людиною, державою і природою через створення платформи для співпраці між членами спілки та іншими учасниками правозахисного руху», – зазначив координатор УГСПЛ в Ужгороді Борис Кондратюк на презентації діяльності Спілки з 2004 року.

Презентацію можна знайти за посиланням.

Таріан Токар, голова ради ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія»,  нагадав, що на інформаційному порталі zakarpatia.com є архів матеріалів, який стосується діяльності УГС.

У своєму виступі директор Ужгородського місцевого центру надання безоплатної втринної правової допомоги Михайло Давиденко відмітив: «УГС була створена як організація, яка мала представляти і захищати інтереси пересічної людини перед тоталітарною державною системою, якою був СРСР. До національних інтересів українців відносилось те, що ми прагнули отримати свою незалежну національну державу, тож одним із завдань УГС була і боротьба за створення незалежної України. На сучасному етапі відстоювання інтересів людей відбувається, в тому числі, через роботу таких державних структур, як регіональні і місцеві центри та бюро безоплатної правової допомоги».

1-3

Радник Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Геннадій Степанов запропонував поєднати зусилля всіх правозахисників та правозахисних організацій Закарпаття для надання якісної допомоги переселенцям у захисті їх прав та свобод.

1-5

Головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Владислав Товтин повідомив, що 22 липня підписано меморандум про співпрацю з ГО «Закарпатська громада», на базі якої працює Українська Гельсінська Спілка з прав людини на Закарпатті. Меморандум передбачає співпрацю за такими основними напрямами, як здійснення моніторингу стану забезпечення прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну вторинну правову допомогу; вивчення та узагальнення випадків, що можуть свідчити про наявність порушень прав і свобод людини та інше.

Головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Наталія Данканич висвітлила питання щодо діяльності регіонального відділення секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

В обговоренні  зазначених питань також взяла участь завідувач сектору судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Мар’яна Коцан.

Партнери заходу – Головне територіальне управління  юстиції у Закарпатській області, Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія», ГО «Спілка медівників Закарпаття», Ужгородська центральна міська бібліотека, радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб Геннадій Степанов.

Довідка:

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома також як Українська Гельсінська група (УГГ), об’єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976. На 50-тисячному мітинзі у Львові 7 липня 1988 на її основі було проголошено створення Української Гельсінської спілки (УГС).

 Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: