Публікація

В Україні з’явилась мережа Адвокатів прав людини

16 квітня в Києві відбувся випускний українських учасників міжнародного Дистанційного курсу з прав людини для адвокатів та юристів.

Курс Дистанційного навчання адвокатів правам людини проходив в Україні вдруге, а загалом існує з 2007 року. Проект здійснюється у рамках програми Мережі Домів прав людини «Міжнародне право для захисту громадських інтересів», впроваджується одночасно в 5 країнах: Азербайджані, Білорусі, Молдові, Росії та Україні.

DSC_6386

Проект має за мету отримання адвокатами та юристами системної дистанційної та очної освіти у сфері міжнародного права прав людини. Особлива увага  в курсі присвячена практичній роботі юристів з імплементації стандартів прав людини в національну судову практику.

З 2011 року організаторами та партнерами проекту в Україні виступає УГСПЛ, координатором навчальної програми є юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова, а національним експертом – адвокат Спілки Сергій Заєць.

Студентами другого курсу програми в 2016 році стали 40 правників з майже усіх регіонів України. 35 з них завершили навчання, отримавши дипломи та свідоцтва різного ступеню успішності. Зокрема, 9 студентів за результатами навчання отримали червоні дипломи. Варто відзначити, що цього року Україна – лідер за кількістю відмінників курсу Дистанційного навчання серед країн-партнерів проекту.

Координатор курсу в Україні Дар’я Свиридова зазначила, що цього разу одним з критеріїв відбору, був також і регіон, з якого походить учасник.

DSC_6894

«Ми свідомо відбирали людей з тих регіонів, де мало адвокатів та юристів, які займаються тематикою прав людини» – наголосила вона.

Дар’я Свиридова висловила сподівання, що в майбутньому випускники не просто будуть професіоналами, що здійснюють якісну допомогу жертвам порушень прав людини, але також стануть носіями самої ідеї захисту та цінностей прав людини, пояснюючи колегам у своєму регіоні, чому це важливо та чому адвокат прав людини – це адвокат нового покоління.

Окрім урочистої частини, а також кількох інтерактивних заходів, випускники отримали можливість взяти участь в майстер-класі адвоката, виконавчого директора УГСПЛ Аркадія Бущенка щодо аргументації заяв до Європейського суду з прав людини.

За словами національного експерта курсу Сергія Зайця, захід зібрав юристів та адвокатів, які спілкуються «однією мовою», і можуть та готові працювати з міжнародними стандартами прав людини в Україні.

Сергій Заєць, національний експерт курсу

«Це було дуже важливо – зібрати однодумців разом для того, щоб усі вони могли відчути справжній дух прав людини. – підкреслив Сергій Заєць. – На практиці учасники курсу здатні здійснити багато з того, про що інші навіть не здогадуються».

Зустріч було організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини спільно з Харківською правозахисною групою, за фінансової підтримки Комісії європейських співтовариств.

DSC_7288

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: