Публікація

В Маріуполі, Красноармійську та Кривому Розі відкрились юридичні приймальні УГСПЛ

Реагуючи на нові виклики сьогодення, спричинені складною ситуацією на Сході України, Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» відкрила додатково три нові юридичні приймальні в містах, наближених до зони конфлікту, — Маріуполі, Красноармійську та Кривому Розі.

Юридичні приймальні спрямовані на надання безкоштовної правової допомоги якомога більшій кількості людей, що опинились у складній життєвій ситуації.

Забезпечення доступу до правосуддя через надання безкоштовної правової допомоги людям, які перебувають у кризовій ситуації, – основна мета роботи юристів громадських приймалень, що входять до мережі Української Гельсінської спілки з прав людини. Відновлення порушених прав людей – кращий спосіб відновлення довіри в умовах сьогоднішньої ситуації в країні” — коментує Наталя Козаренко, регіональний координатор мережі юридичних приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини.

За словами юристів приймалень, тематика звернень громадян різноманітна. Проте найактуальнішими залишаються питання, що стосуються визнання державою документів, виданих на непідконтрольній Україні території, отримання виплат, компенсації шкоди, завданої агресією сусідньої держави (знищене майно, отримані збитки, фізичні ушкодження та поранення, смерть близьких), відновлення документів, працевлаштування переміщених осіб, порушень права на працю тощо.

“Людей, які звертаються до нас по допомогу, найбільше хвилюють питання пенсійного забезпечення, отримання субсидій, питання, пов’язані з втратою майна, у зв’язку з військовими діями, або майна, що залишилось на непідконтрольній Україні території. І хоча ми розпочали свою роботу зовсім нещодавно, відвідувачів, які звертаються до нас за первинною правовою допомогою, стає з кожним днем все більше” – зазначає Тетяна Самодерженкова, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Маріуполі.

Юристи громадських приймалень також проводять документування обставин руйнування будинків та гибелі людей внаслідок проведення АТО. Отримані данні спрямовують до Центру стратегічних справ УГСПЛ для розробки механізмів подання позовів до Європейського суду з прав людини.

“Нещодавно з проханням допомогти до нас звернулась жінка, яка, тікаючи від війни, разом з дітьми з Луганщини переїхала до Кривого Рогу. За це представники так званої ЛНР засудили її до смертної кари ніби за “зраду батьківщини”. Наразі ми намагаємось допомогти їй отримати компенсацію за втрачений будинок, який забрали бандити ЛНР та які постійно погрожують жінці, телефонуючи на мобільний” розповідає Тетяна Дирда, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Кривому Розі.

Оскільки правової допомоги потребують більшість мешканців територій, що межують з зоною АТО, найближчим часом юристи приймалень планують проведення виїзних консультацій. Правозахисники проведуть такі консультації у Добропіллі, Димитрові, Селидові, Горняку, Новгородську та Родинському: “У таких виїзних консультаціях наразі є велика потреба. Передбачається, що так ми зможемо допомогти більшій кількості людей, які з тих чи інших причин не можуть приїхати безпосередньо до офісу приймалень” пояснює Артем Безрук, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Красноармійську.

Юристи приймалень невдовзі планують також налагодити співпрацю з громадськими волонтерськими організаціями, щоб надавати більше якісної правової допомоги тим, хто її потребує.

Нагадаємо, юридичні приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини працюють майже по всій території Україні. Між приймальнями налагоджена комунікація, відповідно, за потреби, запит від громадян оперативно спрямовується належному юристу для ефективної допомоги. Нагальні питання кожен охочий може вирішити, звернувшись до юристів приймальні, зателефонувавши на гарячу лінію або відвідавши приймальню особисто.

м. Кривий Ріг

Адреса: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Лермонтова, 60

Графік прийому: понеділок, середа, четвер з 09. 00 до 12.00 год.

Прийом без попереднього запису

Тел.: (097) 368 04 31

Е-пошта: [email protected]

м. Маріуполь

Адреса: 87510, м. Маріуполь, пр. Нахімова, 82.

Графік прийому: понеділок з 09. 00 до 15.00 год., четвер з 14.00 до 18.00 год.

Прийом без попереднього запису

Тел.: (067) 621 00 12

Е-пошта: [email protected]

м. Красноармійськ

Адреса: м. Красноармійськ, вул. Фрунзе, 6.

Графік прийому: понеділок, середа, четвер з 9.00 до 16.00.

Тел.: (095) 672 4575

Е-пошта: [email protected]

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини, підтримує діяльність  громадських приймалень УГСПЛ у Маріуполі, Красноармійську та Кривому Розі.

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: