Публікація

Укрзалізниця програла суд жертві Хюндаю

Вперше в Україні суд став на сторону пасажира. Апеляційний суд м. Києва захистив людей, які постраждали від поламок поїздів «Хюндай», а також тих, хто може зіштовхнутися з цим у майбутньому. Це рішення може стати прецедентним, адже до цього часу пасажири не могли довести навіть своєї присутності в несправному потязі.

Нагадаємо, пасажир поїзду «Хюндай» Максим Щербатюк, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, через поламку потягу запізнився на три години. Тому вимагав від Укрзалізниці компенсувати незручності, що виникли в зв’язку з цим, а також спростування неправдивої реклами щодо надійності цих поїздів.

З цією метою спільно із юридичною компанією «Правочин» було розроблено і подано позов проти Укрзалізниці щодо неякісного надання послуг перевезення поїздами «Хюндай».

Позов був розроблений для того, аби кожен пасажир, який з вини Укрзалізниці був невчасно доставлений до місця призначення міг захистити своє право в суді.

Проте в суді першої інстанції представники Укрзалізниці зуміли переконати суддю, що квиток, який дає право на проїзд, не є доказом того, що людина їхала в потязі.  Служитель Феміди вирішила, що кожен пасажир, який хоче довести, що скористався послугою Укрзалізниці, в підтвердження цього повинен брати засвідчений акт начальника поїзду.

Судді апеляційного суду з таким твердженням не погодились та зазначили: «Доводи відповідача про те, що позивач не надав засвідченого акта начальника поїзда не можуть бути підставою для відмови у стягненні різниці вартості квитків, оскільки такий акт не отримано позивачем не з його вини, а з вини працівників  потягу Інтерсіті + № 161/164 Харків – Київ».

Щоправда, визнавши провину підприємства-монополіста, суд не знайшов причин призначити пасажиру відшкодування за моральну шкоду, яка була отримана від 3-х годинної затримки потягу. Є сподівання, що на захист пасажирів «Укрзалізниці» стане Вищий спеціалізований суд.

За словами Максима Щербатюка: «Укрзалізниця зрештою отримала  чітке і зрозуміле судове рішення в якому зазначається про те, що білет є єдиним належним доказом поїздки і для цього не обов’язково,  щоб на білеті був  штамп начальника поїзду. Крім того, було доведено можливість у судовому порядку досягти певної компенсації Укрзалізницею вартості білету, щоб це державне підприємство несло відповідальність за якість своєї роботи.  

Наступним кроком є зобов’язати  Укрзалізницю відшкодувати моральну шкоду. Сподіваюся у Вищого спеціалізованого суду куди вже подана скарга, вистачить сміливості зробити наступний важливий крок і задовольнити наші вимоги щодо моральної шкоди».

З текстом рішення можна ознайомитись тут: http://www.i-law.kiev.ua/?p=877

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: