Публікація

Українська Гельсінська спілка з прав людини надасть можливість всім довічно ув’язненим розказати свою історію

Тепер кожен засуджений до довічного позбавлення волі матиме право розповісти цілому світу свою версію тих подій, які коштували йому свободи.

Все почалося з листа людини, засудженої до довічного позбавлення волі до УГСПЛ. Вона не вимагала сприяння у перегляді судових рішень щодо неї. Не вимагала «втрутитися», «виправити» і «покарати» винних у катуваннях, штучному створенні доказів обвинувачення. Цей заявник просив тільки одного – розмістити на сайті організації інформацію про його кримінальну справу у власному викладенні та баченні всіх її обставин і фактів.

Правозахисники розповідають, що у них були обґрунтовані заперечення, сумніви та вагання. Проте  до Української Гельсінської спілки з прав людини продовжували надходити  ідентичні звернення інших засуджених. УГСПЛ не стверджує про правдивість чи неправдивість таких історій. Хоча часто їх виклад може бути настільки деталізованим, а доведеність допущених порушень настільки аргументованою, що не залишатиме жодного сумніву в їх правдивості.

Одним з головних аргументів «За» створення рубрики стала поведінка Верховного Суду у справі Олександра Яременка. Адже українські судді фактично відмовилися переглянути його справу після того, як Європейський Суд з прав людини констатував грубе порушення на національному рівні права на справедливий суд та свободу від катувань.

Представники УГСПЛ переконані, що є немало людей, які не мають жодного стосунку до інкримінованих їм страшних злочинів. Багато з них засуджені лише тому, що потрапили під колеса репресивної каральної машини, яка працює тут багато десятиліть. У цій системі нехтуються права особи, і далеко не всі сумніви щодо вини тлумачаться на користь підсудного.

Правозахисники сподіваються, що ця невеличка трибуна стане для декого довічно засуджених  ще однією важливою сходинкою на довгому шляху до реабілітації.

УГСПЛ також допускає, що хтось скористається цією можливістю для того, щоб щиросердечно розкаятись у вчиненому і публічно попросити вибачення.

Читайте рубрику за цим посиланням: /index.php?r=a1b2c1d21

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: