Публікація

Українська Гельсінська спілка з прав людини надає консультації вихідцям з окупованого Криму та зони АТО

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини надають правову допомогу переселенцям з окупованого Криму та зони АТО.

У Києві працює приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини, де надається безкоштовна кваліфікована правова допомога для вихідців з Криму та зони бойових дій на Сході України. Прийом громадян проходить в офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на базі організації “Альменда” у партнерстві з Ресурсним центром допомоги вимушеним переселенцям.

За словами юристів приймальні, тематика звернень громадян дуже різноманітна. До того ж, запити постійно змінюються, оскільки змінюється ситуація у зоні конфлікту. Відповідно іншими стають і потреби людей, що перебувають у складній життєвій ситуації, спричиненої агресією сусідньої держави.

“З початку окупації переважна більшість звернень стосувалась набуття статусу внутрішньо переміщеної особи, отримання соціальних виплат, пільгового житла, тобто люди вирішували найбільш гострі побутові та фінансові питання. З часом постали інші юридичні питання — переведення бізнесу на територію підконтрольну Україні, реалізація трудових прав, вступ у права спадкування на майно на окупованій території, оформлення пенсій, підтвердження інвалідності, банківське обслуговування переселенців тощо. Якщо перша група питань вирішувалась досить легко, то друга — потребує законодавчого врегулювання, формування судової та правозастосовчої практики, адвокації” — коментує Ганна Рассамахіна, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини.

Юристам приймальні вдалося допомогти близько тисячі особам. Найбільш розповсюдженою проблемою, з якою звертаються переселенці зі Сходу України останнім часом, є компенсація шкоди, завданої майну та здоров’ю в зоні проведення АТО. Ця проблема поки що в стадії пошуку її ефективного рішення.

Юридичні приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини працюють майже по всій Україні. Між приймальнями налагоджена комунікація, відповідно, за потреби, запит від громадян буде спрямовано належному юристу для ефективної допомоги.

“У наданні правової допомоги серйозних проблем не виникає. Мається на увазі, що є система безоплатних приймалень, існує можливість інформування внутрішньо переміщених осіб про ці приймальні, є принаймні часткова готовність органів влади для співпраці” — зазначає юрист Ганна Рассамахіна.

Нагальні питання вихідці з окупованої АР Крим та зони АТО можуть вирішити, звернувшись до юристів приймальні, зателефонувавши на гарячу лінію або відвідавши приймальню особисто.

Контакти Київської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини

Адреса: Київ, вул. Інститутська, 21/8, офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (перший поверх).

Прийомні дні: понеділок, середа, з 14.00 до 19.00

Телефон гарячої лінії: (050) 140-25-65 (з понеділка до п’ятниці, з 10.00 до 18.00).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: