Публікація

УГСПЛ представила законопроект щодо реалізації прав кримчан

В четвер, 3 березня, у Міністерстві юстиції України відбулася презентація законопроекту УГСПЛ «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення дискримінаційних положень та врегулювання прогалин у правовідносинах з державою громадян, що проживають на тимчасово окупованій території України або переселились з неї». За словами його авторів, цей законопроект має на меті поліпшення стосунків зазначених категорій громадян України з державою, сприяючи реалізації та захисту їхніх прав.

Презентація відбулася на відкритому засіданні Координаційної Ради з питань забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя. Головою засідання був Сергій Петухов, заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції. Фактично, Мін’юст в особі пана Петухова, виступив у ролі основного ініціатора цього діалогу між правозахисниками та державою. На обговоренні були присутні представники компетентних державних органів, зокрема Міністерства закордонних справ, Державної міграційної служби, Прикордонної служби та інших, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу та недержавних правозахисних організацій.

В наших умовах можна просто запізнитись із вирішенням багатьох проблем, які для людей вже сьогодні є актуальними та болючими”.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

DSC_4347
Дар’я Свиридова та Борис Захаров, УГСПЛ

 

«Загалом законопроект спрямований на подолання дискримінації наших співгромадян, які проживають у Криму, а також тих, які виїхали з окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на материкову частину України. – заявив на прес-брифінгу Борис Захаров, представник УГСПЛ. – Він підготовлений з вивченням міжнародного права, міжнародного досвіду та покликаний захистити права людини. Він побудований на принципі верховенства права. Таким чином він сприяє деокупації. Тому що ми не маємо забрати Крим, як порожню землю і відновити там свій суверенітет. Ми маємо боротися за людей».

DSC_4357
Дар’я Свиридова, УГСПЛ

 

Дар’я Свиридова, одна з авторів законопроекту, зазначила, що УГСПЛ запропонувала конкретні пропозиції щодо внесення змін до законів про окуповані території Криму, про вільну економічну зону Крим, про державну реєстрацію актів цивільного стану. «Ці пропозиції стали результатом аналізу системних та кричущих проблем, з якими, в тому числі, до нас та наших приймалень щодня звертаються прості люди. – зазначила правозахисник. –  Ми хотіли почути не лише зворотній зв’язок від державних органів щодо запропонованих нами змін, але й запропоновані ними варіанти вирішення чисельних проблем кримчан з документуванням, досутпом до освіти, щодо захисту майнових прав та інші питання, які накопичилися за ці два роки. Ми нарешті хочемо, щоб всі гілки влади почали діяти, а не говорити».

DSC_4618
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

 

Важливість прийняття цього законопроекту для громадян України в Криму, особливо для кримських татар, прокоментував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров: «В наших умовах можна просто запізнитись із вирішенням багатьох проблем, які для людей вже сьогодні є актуальними та болючими. – зауважив він. – Тому я думаю, що найближчим часом ми будемо намагатися зареєструвати цей документ. Якщо потім наше життя буде ускладнюватися – будемо вносити до нього зміни».

Ми не маємо забрати Крим, як порожню землю і відновити там свій суверенітет. Ми маємо боротися за людей”.

Борис Захаров, УГСПЛ

DSC_4553
Георгій Логвинський, народний депутат України

Серед питань, обговорюваних на презентації, чи не найгострішим був аспект доступності оформлення документів громадянами з окупованих територій на материковій частині України. Народний депутат України та офіційний представник Меджлісу кримськотатарського народу у Верховній Раді, Георгій Логвинський особливо підкреслив пріоритет зручності та доступності сервісу і допомоги держави цим громадянам у реалізації їхніх прав. За його словами, держава має нехтувати у цьому питанні власною економічною вигодою на користь реальної допомоги людям.  

 

DSC_4439
Сергій Петухов, заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції
DSC_4417
Ескендер Барієв, представник Меджлісу кримськотатарського народу

DSC_4491

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: