Публікація

У Запоріжжі відзначили 40-річчя Української Гельсінської групи

17 листопада 2016 року у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. М. Горького відбувся захід, присвячений 40-річчю створення Української Гельсінської групи. Організатором заходу стала Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Запорізькій області.

20

17

 

Цього року в Україні відзначається 40-річчя створення Української Гельс
інської групи. Пройшовши крізь покоління, крізь тоталітарний режим, рух за права людини на пострадянському просторі сьогодні зумів піднятися і досягти значних  результатів. Українська Гельсінська група посідає в історії українського правозахисного руху визначне місце. Її виникнення дозволяє поділити історію руху в Україні на період до цієї події та після неї.

У заході взяли участь студенти, журналісти, представники правозахисних та державних організацій.

З нагоди річниці створення Української Гельсінської групи під час заходу було згадано зусилля правозахисників-дисидентів у відстоюванні в СРСР положень Прикінцевого акту Гельсінських угод та норм загальної Декларації прав людини, а також зосереджено увагу на важливості дотримання та захисту прав людини в Україні сьогодні.

8-2

10

Учасники заходу розповіли про історію та досягнення Української Гельсінської групи, звернули увагу на значущості та важливості такої події, як утворення Української Гельсінської групи 9 листопада 1976 року під час тоталітарного режиму радянської влади, існуючої цензури на публікацію матеріалів із захисту прав людини, заборони діяльності будь-яких правозахисних організацій, репресій проти активістів прав людини та правозахисників, що відстоювали необхідність дотримання положень Загальної декларації прав людини.

19

15

Окремою частиною заходу стали:

  • перегляд документального фільму “Українська Гельсінська група: вектор визначено (Фільм 1)”;
  • презентація видання чотирьох томів книги присвяченої історії та діяльності Української Гельсінської групи: Том 1 – «Особистості»; Том 2 – «Документи і матеріали» (09 листопада 1976 р. – 02 липня 1977 р.); Том 3 – «Документи і матеріали» (серпень 1976 р. – 10 грудня 1978 р.); Том 3 –  «Документи і матеріали» (10 грудня 1978 р. – 11 березня 1988 р.).

На прикінці заходу, приємним подарунком для Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. М. Горького, стали чотири томи книги присвяченої діяльності Української Гельсінської групи, які одразу були розміщенні у виставковому залі бібліотеки.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: