Публікація

У Верховній Раді відбувся День Криму

Вчора, 23 лютого, у Верховній Раді відбувся День Криму. Його метою була демонстрація реальної ситуації на окупованому півострові та інформування українського політикуму про фактичний стан дотримання прав людини в Криму.

В ситуації, що склалася, головним стримуючим репресії фактором є постійна підтримка кримського питання на порядку денному міжнародних відносин. Реакція світових лідерів, посилення санкцій, організація перманентної місії з прав людини на окупованій території сприятимуть захисту прав людини, протидії безкарності та деокупації півострова. Ось чому надзвичайно важливими є механізми публічної та культурної дипломатії: доторкнутися до культури кримськотатарського і українського народів, побачити її сучасність та актуальність. Відчути культурний, ментальний зв’язок з народом, що переслідується, побачити жертв переслідувань і реальну картину з правами людини в Криму. Зрозуміти коріння репресій проти кримськотатарського народу та спадкоємність його боротьби за свою Батьківщину.

16990288_10207130757862206_1685565713_o

На ранковій сесії Парламенту виступили директор Адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борис Захаров та Віце-президент ПАРЄ, народний депутат України Георгій Логвинський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Вони закликали народних обранців не забувати своїх громадян на окупованих територіях та підтримати їх сьогодні, у роковини подій 26 лютого 2014, що передували анексії півострова.

У кулуарах Верховної Ради діяв ярмарок кримськотатарської кухні та предметів побуту.

DSC_9575

Серед них діяв стенд Української Гельсінської спілки з прав людини, де усі бажаючі могли ознайомитись із аналітичною продукцієї УГСПЛ. Серед представлених звітів та доповідей значна частина стосувалась справи 26 лютого та інших процесів в окупованому Криму.

DSC_9401

DSC_9495

Георгій Логвинський представив на прес-брифінгу експерта ОБСЄ Сергія Остафа з Молдови. Він є один зі співавторів міжнародної експертної доповіді щодо реконструкції подій 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму.

DSC_9511

Акордеоніст Шевкет Зморка та перкусіоніст Орхан Агабейлі влаштували імпровізований концерт прямо в кулуарах Ради.

DSC_9604

Експерти УГСПЛ, лідери Меджлісу кримськотатарського народу, генеральна прокуратура Криму, адвокат Ахтема Чийгоза Микола Полозов, Радник Міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна та міжнародні експерти з мирних зібрань взяли участь у круглому столі, присвяченого презентації доповіді щодо реконструкції подій 26 лютого.

DSC_9781
Прокурор Криму Гюндуз Мамедов та адвокат Микола Полозов
DSC_9839
Мустафа Джемілєв
Daria Svyrydova (UHHRU) and Refat Chubarov
Дар’я Свиридова (УГСПЛ) та Рефат Чубаров

Після обговорення складних офіційних тем організатори презентували урочисту, вечірню частину заходу. До урочистостей приєднались спікер Верховної Ради Андрій Парубій, а також колишній премєр-міністр Арсеній Яценюк. Шановних гостей частував знаний кримський шеф-кухар та відбувся концерт.

DSC_0045
Презентація вечірньої частини заходу
DSC_0094
Міжнародна експертна група авторів доповіді щодо реконструкції подій 26 лютого 2014 року

DSC_0121

DSC_0144
Виступ спікера Парламенту Андрія Парубія. Також до зали завітав колишній премєр-міністр Арсеній Яценюк

DSC_9462

 

DSC_9459

На третьому поверсі Ради також була продемонстрована виставка кримськотатарського декоративно-ужиткового мистецтва художника і скульптора Рустема Скибіна. Експозиція дозволила гостям не просто побачити мистецькі зразки, а й дізнатися про культурні традиції кримськотатарського народу.

DSC_9445

DSC_9456

Також на третьому поверсі можна було побачити фотовиставку «Боротьба крізь роки» полягає в тому, що глядачі побачили фотографії, зроблені під час перших масових акцій протесту в Москві 1987 року. У той рік сотні кримських татар з різних регіонів СРСР з’їхалися до радянської столиці, щоб заявити про своє право, і вимагали повернення всього народу на історичну Батьківщину.

DSC_9451

Автор фотографій, один з учасників мітингів у Москві, є найближчим родичем BAYKUŞ, що і дозволило об’єднати два періоди в житті однією ланкою – ланкою пам’яті та історії. У сучасних фотографіях представлені роботи самого BAYKUŞ, де можна відстежити те, як жили кримські татари, вже повернувшись на Батьківщину, за яку так боролися. Крім того, експозиція містить фотографії, зроблені під час окупації Криму Російською Федерацією 2014 року.

Першим у музичній програмі виступив етно-джазовий проект Marinita, у складі вокалістки та піаністки Марини Захарової, перкусіоніста Орхана Агабейлі та акордеоніста Шевкета Зморки. До репертуару ансамблю увійшли кримськотатарські, турецькі, азербайджанські, сефардські та українські пісні.

DSC_0103-web

DSC_0102-web

DSC_0218
Глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі

Київський секстет Pushkin Klezmer Band виконав запальну програму з єврейського клезмеру, кримськотатарських весільних пісень, до яких також додались і українські мелодії.

DSC_0295

DSC_0313
Кілька пісень з гуртом виконала співачка Аліє Хаджабадінова

DSC_0332

Захід відбувся за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади в рамках проекту Української Гельсінської спілки з прав людини «Права людини понад усе»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: