Публікація

У Сумах правозахисники допомогли довести неправомірність дій патрульних поліцейських

До громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах звернувся чоловік, який вирішив боротися за свої права та виступити проти дій патрульної поліції. Прикрий випадок трапився ще у липні, але лише у грудні Ковпаківський районний суд м. Суми поставив крапку у цій справі.

За словами пана М., того вечора він, не порушуючи правила дорожнього руху, зупинився на одній з вулиць Сум, щоб висадити пасажира з машини. Саме у той момент під’їхав автомобіль патрульної поліції. Поліцейські підійшли до нього та пред’явили вимогу передати посвідчення водія та документи на автомобіль. Після отримання документів, поліцейський сів до свого патрульного автомобіля і почав там щось заповнювати. Побачивши такі його дії, М. намагався дізнатися, що саме сталося, казав, що не порушував Правил дорожнього руху, але адекватної реакції від суб’єкту владних повноважень він так і не отримав. Патрульний мовчки заповнював відомості з документів та не відповідав на жодні питання. Лише через деякий час, він вирішив задовольнити цікавість водія та повідомив, що той зупинився за дванадцять метрів від дорожнього знаку 5.41.1 для зупинки маршрутних транспортних засобів, а це порушує п.15.9. «е» Правил дорожнього руху. Після цього М. віддали документи та відпустили, пообіцявши, що через деякий час буде складено відповідну постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 255 гривень. Більше того, у разі несплати цієї суми, через певний час він має сплатити подвійний штраф — 510 гривень.

Протокол про адміністративне правопорушення, постанова у справі про адміністративне правопорушення, у присутності М. не складалися. Права та обов’язки йому теж ніхто не пояснив. Більше того, ані сам чоловік, як нібито правопорушник, ані будь-які свідки, опитані не були. Як саме патрульний зробив вимірювання відстані до знаку, теж залишилось загадкою.

Лише через декілька днів він отримав постанову у справі про адміністративне правопорушення, з якої дізнався, що нібито скоїв адміністративне правопорушення передбачене ч.1 ст.122 КУпАП, а інспектор Управління патрульної поліції в м. Суми склав постанову у справі про адміністративне правопорушення (тобто фактично було розглянуто справу про адміністративне правопорушення на дорозі), якою його було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.122 КУпАП — у вигляді штрафу у сумі 255 гривень. З цим М. ніяк не хотів погоджуватися, тому і звернувся до правозахисників.

У громадській приймальні УСГПЛ у Сумах юристи допомогли скласти М. адміністративний позов про визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними та скасування постанови про накладення адміністративного стягнення. У заяві до суду було викладено усі його заперечення та зауваження щодо дій патрульних.

У відкритому судовому засіданні 01 грудня 2016 року було вирішено: позовні вимоги М. до інспектора Управління патрульної поліції в м. Суми задовольнити повністю, постанову про притягнення до адміністративної відповідальності у виді штрафу – скасовано. За словами пана М., якби він порушив правила дорожнього руху, то готовий був нести за це відповідальність. Але у цьому випадку співробітники поліції наклали штраф неправомірно, допускаючи грубі процесуальні порушення, тож відстоювання власних прав для чоловіка було принциповим.

Приймальня діє в рамках реалізації проекту Української Гельсінської спілки з прав людини «Посилення правових можливостей вразливих груп населення у суспільстві у захисті їхніх прав». Робота мережі громадських приймалень УГСПЛ здійснюється за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) в рамках програми «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Громадська приймальна в м. Суми надає безоплатну правову допомогу за адресою: вул. Бєлінського, 2, офіс 4, у вівторок, середу, четвер з 10:00 до 16:00 — без попереднього запису, а в понеділок та п’ятницю ведеться прийом за записом, тел.: +38 (095) 3549888.

Підготувала Наталія Єсіна, помічниця координатора громадської приймальні УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: