Публікація

У Києві відбудеться 10-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Від 22 до 28 березня у Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) та кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19) проходитиме Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Відкриватиме Docudays UA чеська іронічна стрічка «Твердиня», режисери якої Клара Тасовська та Лукаш Кокеш проводять екскурсію Придністров’ям, або ж «музеєм тоталітаризму просто неба», де люди навчилися балансувати на межі існування в «неіснуючій державі» та позиранням у бік ЄС. Фільм «Твердиня» визнаний найкращою чеською документальною стрічкою 2012 року на престижному кінофестивалі в Їглаві.

Ведучі церемонії відкриття – відомі журналісти Єгор Соболєв та Марічка Падалко.

Цього року правозахисні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об’єднані спеціальною темою – «Вибір є!» Особливий фокус на захист свободи слова і мирних зібрань, доступ до інформації та право на вільне вираження поглядів. Чому тоталітаризм не зникає після революції? Хто наші лідери й куди вони нас ведуть? Відповіді на ці запитання ми будемо шукати разом із гостями фестивалю – відомими кінематографістами, правозахисниками, журналістами та активістами з усього світу: Канади, США, Китаю, Великої Британії, Ісландії, Шотландії, Австралії, Аргентини, Єгипту, Ірану, Тунісу, Сирії, Данії, Німеччини, Польщі, Нідерландів, Чехії, Сербії, Фінляндії, Азербайджану, Грузії, Румунії, Латвії, Литви, Естонії, Конго, Італії, Хорватії, Росії, Білорусі та України.

Фільми змагаються у трьох конкурсах – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО, DOCU/КОРОТКО. Кожен конкурс має власне журі та призовий фонд. Свого фаворита також обирають студенти і глядачі. Додамо, що цього року серед конкурсантів є чимало переможців таких престижних кінофестивалів, як Sundance, IDFA, Berlinale, Hot Docs.

Організатори на знак пам’яті про друга і продюсера фестивалю Андрія Матросова вручатьособливу премію фільму, в якому побачать найбільше любові. У Будинку кіно також пройде спеціальна виставка фотографій Андрія Матросова.

Вхід на всі кінопокази у Будинку кіно та кінотеатрі «Кінопанорама» БЕЗКОШТОВНИЙ.

СПЕЦІАЛЬНІ ПРОГРАМИ ТА ПОДІЇ

«Вибір Є!»: скандальний інтернет-проект «Строк: Вибрані епізоди» презентує відомий російський режисер Павєл Костомаров.

Cпецпрограма «Арабська весна»: панорама революційних подій у Тунісі, Єгипті та Ємені. Що таке Арабська весна і як живеться після неї?

Добірка хітів у програмі «Найкращі фільми Docudays UA» будуть демонструватимуться у кінотеатрі «Кінопанорама».

Свої роботи традиційно представлять члени журі. Ретроспектива гуру литовської кінодокументалістики Аудрюса Стоніса. Режисерський дебют головного редактора культового російського журналу «Сеанс» Любові Аркус, а також останній фільм українського режисераОлександра Балагури.

Світові прем’єри! Спецпроект «Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука – чотири історії про мешканців таборів Закарпаття, які досягли успіху, а також спеціальна фотовиставка в рамках проекту в галереї «Камера». Кіноальманах «Відкритий доступ» – історії п’ятьох українців, які кинули виклик системі. А також українська прем’єра альманаху «Поза Євро»,що розповідає про події червня 2012 року.

DOCU/AРТ: три українські прем'єри європейських хітів про всесвітньо відомих митців Джафара Панахі, Ай Вейвея і Томоко Мукаяму, які присвятили своє життя боротьбі за свободу – свободу бути громадянином, митцем і просто людиною.

Слідкуючи за прогресивними трансформаціями у світі документального кіно, Docudays UA представляє експериментальну добірку DOCU/AНІМА – найкращі та найсвіжіші зразки документальної анімації європейських кінофестивалів.

Презентація кінознавцем Олексієм Радинським циклу «Прощавай кіно!»: Українська критична документалістика 1987—1995 років.

DOCU/CLASS: майстер-класи відомих режисерів-документалістів, продюсерів та кінокритиків:Любові Аркус (Росія), Аудрюса Стоніса (Литва), Павла Костомарова (Росія), Маріанни Каат(Естонія), Петра Льома (Канада), Туе Стін Мюллера (Данія), Кшиштофа Копчинського(Польща), Романа Бондарчука (Україна), Стефана Сьоана (Франція). Проходитимуть з 23 до 27 березня у кінотеатрі «Кінопанорама».

ПРАВОЗАХИСНІ ЗАХОДИ НА DOCUDAYS UA

23 березня о 12.00 відбудеться відкриття Живої бібліотеки, де всі охочі зможуть поговорити з «живими книжками» – людьми, щодо яких існує упереджене ставлення у суспільстві: міліціонером, біженцем, мусульманином, геєм, феміністкою.

Серед правозахисних подій також заплановані майстер-клас для молоді «Ти і міліція – як захистити себе», спецподія «Право жити без болю» та презентація «Щоденника українського пікетувальника».

Завершуватиме фестиваль спеціальна подія від Національного центру Олександра Довженка та Docudays UA в рамках проекту «КОЛО ДЗИҐИ» – прем’єрний показ відреставрованої версії фільму Дзиґи Вертова «Одинадцятий» (1928, Українська РСР) у музичному супроводіАнтона Байбакова.

Стежте за анонсуванням подій фестивалю на нашому оновленому та модернізованому сайтіwww.docudays.org.ua

Учасники прес-конференціїСвітлана Смаль, голова Організаційного комітету фестивалю;Геннадій Кофман, програмний директор фестивалю, член Відбіркової ради; Роман Бондарчук, режисер, член Відбіркової ради; Єгор Соболєв, активіст, редактор бюро журналістських розслідувань «Свідомо», модератор програми «Вибір є!»; Марина Говорухіна, PR-менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини.

Контактна особа:

Олеся Мигаль, [email protected]

тел.: +38 097 516 11 36

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: