Публікація

У Конотопі обговорювали як захистити права учасників АТО

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Сумах разом з представниками Чернігівського громадського комітету захисту прав людини взяла участь у міжрегіональному заході з питань захисту прав учасників АТО.

16 вересня у Конотопі, що на Сумщині, на базі місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл на тему «Права учасників АТО. Самоорганізація для їх захисту та відновлення порушених прав». До участі в заході були запрошені начальник Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Олена Сінчук та Ірина Стегній, керівник проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей», який нещодавно було презентовано у Сумах. Також у події взяли участь директори регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівської, Полтавської, Київської та Сумської областей, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

14344855_673295182829177_6731921262421443247_n

Як зазначили організатори, основним завданням заходу вони поставили напрацювання великої кількості пропозицій щодо створення стратегії з недопущення порушення прав учасників АТО та членів їх родин. Особлива увага у цьому контексті приділяється самоорганізації всіх зацікавлених сторін, в першу чергу самих бійців, в питанні захисту та вдосконалення порушених прав учасників. Упродовж жвавого спілкування наводились приклади життєвих ситуацій, проблемні питання, які учасникам доводилося допомагати вирішувати. Також були презентовані вже готові напрацювання щодо забезпечення учасників АТО безоплатною правовою допомогою.

img_3927

За словами Віктора Тарасова, виконавчого директора Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, цивілізованість суспільства можна виміряти його ставленням до тих, хто боровся за незалежність держави, загинув в ім’я інтересів цього суспільства і до тих, хто після загибелі героя залишився один на один з власним горем. Тому правозахисники повинні зробити все можливе задля того, щоб захисники нашої вітчизни та їх родини отримували якісну правову допомогу.

Помічник координатора громадської приймальні УГСПЛ у Сумах Наталія Єсіна відмітила, що до приймальні останнім часом звертається все більше бійців АТО. За її словами, вже напрацьовані певні механізми дії у різних ситуаціях, залежно від проблеми, з якою приходять люди.

img_3923

Завдяки подібним заходам є можливість дізнатися про досвід колег, розказати про власні напрацювання, поділитись успішними історіями. Під час модерованої дискусії присутні обговорили різні аспекти практичної діяльності з питань захисту прав учасників АТО – необхідність розширення правових послуг, внесення змін до чинного законодавства про безоплатну правову допомогу в частині надання правових послуг саме учасникам АТО, співпраця з різними інституціями та організаціями задля вирішення питань захисту прав як учасників АТО, так і їх сімей.

Громадська приймальня УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: