Публікація

«Це сором і ганьба», – правозахисники про припинення візиту Підкомітету ООН з попередження катувань

Візит офіційної делегації розпочався 19-го травня та мав закінчитись сьогодні.

Вчора, 25-го травня, на офіційному сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини, з’явився прес-реліз, у якому йдеться про те, що Підкомітет з попередження катувань перериває свій візит до України. Причина рішення – Служба безпеки не допускає міжнародних спостерігачів до місць у декількох районах країни, де, як підозрюють члени Підкомітету, утримуються позбавлені волі особи.

Керівник делегації Малкольм Еванс заявив, що ця відмова в доступі є порушенням зобов’язань України, як держави-учасниці Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань . Протокол передбачає візити Підкомітету з попередження катувань до всіх країн-учасниць документу. Делегація має право відвідувати місця позбавлення волі, не попереджаючи про це органи державної влади приймаючої сторони.

Українські правозахисники вже відреагували на цю заяву. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко назвав цей випадок «соромом і ганьбою». У своєму дописі на сторінці у Facebook він сумнівається, що Україна дійсно дотримується європейського вектору розвитку.

За словами Олександра Павліченка, голови правління УГСПЛ, ситуація передусім свідчить про недотримання Україною міжнародних зобов’язань. Він зауважив, що це також сигнал про те, що решта забов’язань, яких очікують від нашої держави, можуть не бути виконані.

Також Олександр Павліченко зазначив юридичну причину, через яку Підкомітет не отримав доступу до ув’язнених – СБУ не має жодного права на утримання власних «слідчих ізоляторів». Правозахисники володіють інформацію про те, що спецслужби де-факто тримають людей в спеціальних приміщеннях, як то кабінетах, камерах або підвалах, що де-юре є порушенням закону. Це, на думку пана Павліченка, пояснює чому СБУ не допустила міжнародних спостерігачів до місць, які “не існують”.

DSC_7982
Олександр Павліченко

Голова Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов зауважив, що Україна повинна дотримуватись міжнародних зобов’язань, які вона взяла на себе, ратифікувавши Факультативний протокол до Конвенції ООН проти катувань, відповідно до двох умов. Це, по-перше, створити превентивні механізми для запобігання катувань у місцях несвободи, що було здійснено з запізненням, а по друге – безперешкодно допускати представників Підкомітету ООН до будь-яких місць несвободи. За словами правозахисника, випадок із СБУ свідчить про те, що Україні є що приховувати. Тобто існують порушення, які держава не готова представити перед міжнародною спільнотою. Експерт впевнений, що неприємна новина вже набула розголосу по лінії ООН.

Юрій Білоусов також стверджує, що ситуація є неприємним “подарунком” для України, який, наприклад, може використати Росія, сприяючи нашим репутаційним втратам.

Юрій Бєлоусов
Юрій Бєлоусов

На початку свого візиту делегація зустрілась із українськими правозахисниками. Спостерігачі цікавились умовами утримання та становищем осіб, які  перебувають в установах виконання покарань, психіатричних та інтернатних закладах.

Аналітик УГСПЛ Богдан Мойса звернув увагу учасників делегації на умови, в яких утримуються особи з проблемами психічного здоров’я, що перебувають в інтернатних закладах та психіатричних лікарнях. У двох аналітичних звітах, які представив правозахисник, зафіксовані такі тенденції, як нерегламентоване використання засобів фізичного обмеження, катастрофічне зменшення видатків на харчування пацієнтів, а також відсутність доступу до правосуддя для жертв жорстокого поводження.

Окремим аспектом зустрічі були питання, які стосувалися жертв катувань у ході конфлікту на Сході України. Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Аліна Павлюк розповіла про особливості проведення розслідування з цих питань управліннями Національної поліції України та Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури. Також вона відзначила характер ставлення до полонених зі сторони представників так званих “ЛНР” та “ДНР”.

Вже сьогодні рішення СБУ прокоментували у Міністерстві юстиції. Заступник міністра Наталія Севостьянова пояснила, що працівники спецслужби були вимушені відмовити Підкомітету у візиті до управлінь Служби безпеки в Краматорську та Маріуполі, через те, що до складу делегації входив громадянин Російської Федерації.

Підкомітет ООН з попередження катувань створено у відповідності з Факультативним протоколом до Конвенції ООН проти катувань з метою відвідання місць позбавлення волі та надання рекомендацій державам-учасницям щодо захисту позбавлених волі осіб від катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. У 2011-му році ППК відвідав Україну та підготував конфіденційну доповідь для Уряду з висновками та рекомендаціями.

 

Фото Юрія Бєлоусова взяте з Facebook
Фото в заставці– omr.gov.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: