Публікація

«Ми не ворожі до влади. Ми хочемо створити умови для конструктивного та постійного діалогу навколо прав людини»

В інформаційному агенстві «Главком» відбулась прес-конференція, присвячена реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року та Плану дій щодо її виконання.

Спікерами події виступили представники двох сторін, відповідальних за створення Національної стратегії та Плану дій у її реалізації. Зі сторони офісу Уповноваженого Верховної Ради України – Михайло Чаплига, представник з питань зв’язків із громадськістю та інформаційних технологій. Громадянське суспільство було представлене експертами Української Гельсінської спілки з прав людини – виконавчим директором Аркадієм Бущенком та керівником аналітичного підрозділу Олегом Мартиненком.

За словами Михайла Чаплиги, Стратегія здобула схвальні оцінки експертів міжнародних організацій та представників правозахисної спільноти. Втім, після ухвалення Стратегії, відбулись запеклі обговорення стосовно укладення Плану дій її реалізації. Особливо важливим питанням постало визначення індикаторів, на чіткості яких наполягає громадськість. За словами представника Омбудсмена, представники громадських організацій мали дуже активні позиції щодо укладення пунктів Стратегії та Плану дій, але вже аналіз виконання Плану дій наразі потребує більшого числа їхніх оцінок.

Також він повідомив, що вже отримані відповіді на запити Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, які були надіслані державним органам 1 березня. Результати по роботі у реалізації Національної стратегії за перший квартал зараз доступні для ознайомлення. Наступним етапом плану дій Михайло Чаплига назвав підготовку глибинного звіту за І квартал 2016 року, а також ініційовану Президентом України зустріч з інститутами громадянського суспільства щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

Виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко зазначив, що наразі представлений Попередній звіт – не є змістовним аналізом зробленого, але представляє інформацію про те, як влада співпрацює з громадянським суспільством. Власне ціль його публікації – нагадати владі, що за нею стежать.

Аркадій Бущенко також наголосив, що ані Гельсінська спілка, ані Омбудсмен не є «власниками» Стратегії або Плану дій, активно розроблюваних низкою громадських організацій. УГСПЛ лише намагається координувати цей проект.

Переходячи до змісту звіту, правозахисники зауважили, що не всі державні органи відповіли на запити від офісу Уповноваженого. Наприклад, відповідей не надали Міністерство закордонних справ та Кабінет Міністрів України.

Керівник аналітичного підрозділу Спілки Олег Мартиненко повідомив, що цілих три українські області не надали жодної відповіді на запити Омбудсмена – Закарпатська, Львівська та Одеська. Зупиняючись окремо на конкретних міністерствах, він назвав один із органів, який задовільно впровадив  положення Стратегії до своєї діяльності –  це Міністерство соціальної політики України.

Аркадій Бущенко повідомив про відповідь Міністерства охорони здоров’я, в якій йшлося про неможливість складення змістовної відповіді через реформування самого органу. На думку правозахисника, це є дивним, оскільки власне Національна стратегія й передбачає реформування, а її ігнорування викликає сумнів щодо реформ, які не дають можливості роботи над документом.

Наприкінці прес-конференції виконавчий директор Спілки додав, що представники громадянського суспільства не ворожі до влади, а лише хочуть створити умови для конструктивного та постійного діалогу навколо прав людини. Для того, щоб права людини стали частиною культури державного управління.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: