Публікація

СБУ та права людини у 2016 році

До вашої уваги розділ звіту правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2016»

Ми продовжуємо публікувати матеріали щорічної доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні». Звіт містить найактуальніші дослідження в галузі дотримання прав людини та основних свобод минулого року.

6111134b69b9dcb9c953bb227317f7fc_XL

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров підготував статтю присвячену питанню Служби безпеки України та прав людини.

У публікації правозахисник окреслює загальні проблеми щодо СБУ. Наприклад, сам її статус, який дозволяє водночас бути СБУ спецслужбою та правоохоронним органом. Також аналізуються зміни, які відбулись останніми роками щодо роботи Служби безпеки.

Значна частина статті присвячена порушенням прав людини з боку СБУ у 2014-2016 роках. Зокрема мова йде про порушення під час арешту, затримання та утримання під вартою; порушення під час розслідування, а також порушення у питаннях екстрадиції, видворення та повернення іноземців та осіб без громадянства. Окремий підрозділ публікації розглядає боротьбу з так званим “пенсійним туризмом”.

Євген Захаров також пропонує низку рекомендацій, зокрема щодо змін до законів про СБУ. Наприклад, один з пунктів стосується розробки відкритого переліку відомостей щодо обміну полоненими.

З відповідним розділом звіту детально можна ознайомитись за посиланням.  

Публікація доповіді здійснюється в авторській редакції та постійно оновлюється

Публікація здійснюється за підтримки Посольства Швеції в України

фото прес-служба СБУ, depo.ua

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: