Публікація

Самоуправління проти самоуправства: права людини на рівні місцевих громад

Часто дотримання прав людини сприймається суспільством як завдання, вирішення якого залежить виключно від національної (центральної) влади: парламенту, уряду тощо. Висока централізація державної влади в країні сприяла утвердженню такого уявлення.

Але у переважній більшості випадків, як порушення прав людини, так і запобігання таким порушенням цілком залежить від місцевої громади та органів місцевого самоврядування. Процес децентралізації ще більше підвищує роль органів місцевого самоврядування у дотриманні прав людини.

Саме тому у фокусі уваги як правозахисників, так й Офісу Омбудсмена опинилися механізми так званого «приземлення» (англ. «landing») моніторингу прав людини до рівня місцевих громад з тією метою, аби права людини стали ціннісною основою для побудови взаємовідносин на місцевому рівні. Наразі українське законодавство створює досить широкий спектр для впливу місцевої громади на владу. Однак ці можливості недостатньо використовуються громадою, а місцевим органам влади бракує досвіду, прозорих правил та процедур взаємодії з громадянським суспільством.

З метою покращення ситуації Українська Гельсінська спілка з прав людини та Офіс Уповноваженого ВР України з прав людини вирішили об’єднати свій експертний потенціал. Результатом має стати механізм постійного моніторингу дотримання прав людини органами місцевого самоврядування та відповідної взаємодії місцевих громад з місцевою владою. Основні етапи його розробки були презентовані 19 лютого 2016 року виконавчим директором Аркадієм Бущенком під час конференції «Національна інституція з прав людини: від гарного до видатного».

В рамках цієї спільної ініціативи, на базі шести регіонів планується апробувати алгоритм моніторингу діяльності органів місцевого самоврядування різного рівня (область-місто-районний центр), а також сформувати систему індикаторів, за якими може оцінюватися динаміка вирішення проблем місцевого рівня у сфері прав людини.

29 лютого розпочався перший спільний візит до Миколаївської області, під час якого експерти УГСПЛ та Офісу Уповноваженого проаналізують діяльність органів місцевого самоврядування в сферах: попередження катувань і жорстокого поводження; дотримання соціально-економічних прав; протидії дискримінації та забезпечення гендерної рівності; доступу до публічної інформації; захисту персональних даних; дотримання права на освіту; захисту прав ВПО; захисту прав мобілізованих, військових і членів їх сімей, родин загиблих.

36fe4ff1-5263-426a-a4d5-7c283afcf706

Прес-конференція «Національна інституція з прав людини: від гарного до видатного» 

Олег Мартиненко, координатор аналітичного відділу УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: