Публікація

Рік імплементації Національної стратегії у сфері прав людини: висновки та зауваження

Минулої п’ятниці, 9 грудня, у книжковій кав’ярні “Хармс” було презетовано звіт громадської платформи моніторингу «Рік імплементації Національної стратегії у сфері прав людини: презентація результатів моніторингу».

У заході взяли участь представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також міжнародних організацій: ПРООН, Моніторингова місія ООН, Консультаційна місія ЄС, ОБСЄ, УВКБ ООН, Офісу Ради Європи, представники посольств США та Швеції; представники громадянського суспільства.

Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська виступила із привітанням: «Зважаючи на те, що ми є авторами Стратегії, ми маємо брати частину відповідальності за процес її імплементації. Якщо державні органи не допрацьовують в частині виконання тих чи інших завдань, зазначених у Плані дій, то наше завдання – максимально підштовхнути їх до цього».

dsc_4139

«Навіть тоді, коли ми бачимо, що виконано лише 21% із запланованого, ми не повинні розчаровуватися. Теоретично створення платформи було покликано полегшити виконання покладених завдань і нам, і уряду, але тільки за умови наявності спільної роботи, спільних цілей і розуміння, як це має відбуватися. Я переконана, що необхідно організувати зустріч із Урядом, щоб переказати їм наше занепокоєння, а також наше бажання співпрацювати надалі, але співпрацювати ефективно, а не формально», – зауважила Омбудсмен.

dsc_4155

«Значна частина успіху у виконанні Стратегії зумовлена активною  позицією громадських організацій і Офісу Уповноваженого. Стратегія – це важливий адвокаційний документ, яким ми будемо послуговуватися для просування важливих змін в українському суспільстві. І якщо на цьому шляху Стратегія потребуватиме корекції, ми готові доповнювати її і актуалізувати до нових викликів у державі», – зазначив виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко.

Вітаючи з річницею прийняття Національної стратегії у сфері прав людини, директор Офісу з питань демократії та врядування USAID Томас Уайт закликав українців надихатися і пишатися цим документом.

dsc_4201

«Повага до прав людини є основою будь-якої незалежної демократичної держави. Це не абстрактні слова, а навпаки – важка і відповідальна робота, яка потребує кожного дня крок за кроком йти шляхом змін», – зазначив Томас Уайт. Він також додав, що «права людини – не абстрактна категорія» і «мають бути захищеними в будь-який час та будь-де».

Із доповідями про стан реалізації Національної стратегії у сфері прав людини виступили правозахисники.

dsc_4219

Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ закцентував увагу на діяльності правоохоронних органів. Він звернув увагу на питання, які стоять перед правоохоронною системою з приводу дотримання персональних прав: це проблеми превенції катувань, цивільного контролю за діями правоохоронців, реформи пенітенціарної системи.

Михайло Каменєв, представник Громадської організації «Правозахисна Ініціатива» розкрив питання мирних зібрань. «Жоден з органів, які відповідальні за виконання цих заходів реально до цього ніяк не доклали зусиль. Найбільший вклад, на мою думку, було зроблено Уповноваженим ВРУ з прав людини та Конституційним Судом України», – зазначає експерт.

dsc_4242

Нагадаємо, що 13 вересня Конституційний Суд України прийняв рішення щодо визнання неконституційними положення ч. 5 ст. 21 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій», які передбачають, що проведення публічного богослужіння, релігійного обряду, церемонії та процесії в місцях, відмінних від установлених у законі, здійснюється з дозволу відповідного місцевого органу влади.

Говорячи про соціально-економічні права, аналітик УГСПЛ Богдан Мойса підреслив: «Уряд зазначає, що до 2020 року бідність в Україні буде зменшена вдвічі, але заходи, які плануються на досягнення цієї мети вдаються неефективними».

Леонід Лебєдєв, голова Благодійного Фонду «Зміни одне життя – Україна» переконаний, що «потрібно додавати нові заходи в План дій, оскільки, на жаль, не можна говорити про збалансованість заходів щодо прав дітей на досягнення очікуваних результатів». Також він зазначає, що більш-менш виконані саме ті заходи, де була залучена громадськість ще на етапі розробки Плану дій.

dsc_4282

Ірина Федорович, співголова Коаліції протидії дискримінації зазначила, що в Стратегії вистачило б однієї фрази – «держава має дотримуватися принципу недискрімінації». «При розробці Плану дій ми намагалися детально, покроково розписати його. Також ми намагалися узагальнити все те, що двадцять з лишнім років Україні повертали різні міжнародні інституції. Більшість листів-відповідей – це пояснення, чому вони не можуть це зробити, проте якщо б замість того аби витрачати час на пояснення, чому неможливо виконати, в цей час щось дійсно робилося – ми б вже просунулися», – заявила правозахисниця.

dsc_4291

Ксенія Карагяур, аналітик Благодійного Фонду «Право на Захист», відзначила такі проблеми під час проведення моніторингу: порушення доступу до інформації, надання відповідальними виконавцями формальних відповідей, а також питання фактичного забезпечення виконання заходів, зокрема – бюджетного фінансування.

dsc_4416

Також експертка підняла питання неналежного забезпечення функціонування інформаційної бази ВПО. За її словами «станом на жовтень на Сході діяло тільки близько 30% баз». В той самий час вона позитивно оцінила діяльність Міністерства освіти та науки України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України.

За результатами моніторингу здійснено підрахунок виконаних заходів Плану дій.

nnnn

Зі звітом можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що діяльність УГСПЛ з розробки проекту Національної стратегії у сфері прав людини та Плану дій на її реалізацію, а також моніторингу їхнього виконання підтримується проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: