Публікація

Протокольне рішення громадської організації легітимніше, ніж закон?

Як на Закарпатті порушуються права пільговиків.

Протокольне рішення громадської організації на противагу законам? Чи законні дії громадської організації перевізників і влади? На ці питання намагається знайти відповідь прес-служба громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород.

15 лютого 2016 року в Закарпатській ОДА відбулося спільне засідання громадської організації «Закарпатська обласна організація автомобільних перевізників» та Президії Закарпатського обкому профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства. В засіданні брали участь представники Закарпатської облдержадміністрації. Саме цього дня закарпатські перевізники в особі громадської організації вчинили дії, що не належать до компетенцій ані громадських формувань, ані окремих ініціативних груп.

Представники громадської організації та перевізники поінформували представників облдержадміністрації, що відповідно до протокольного рішення спільного засідання Ради ГО «Закарпатська обласна організація автомобільних перевізників» та Президії Закарпатського обкому профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, з 15 лютого поточного року перевезення пасажирів на маршрутах приміського та міжміського сполучення тимчасово, до врегулювання питання щодо відшкодування збитків автоперевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян, здійснюватиметься за повну вартість, крім п’яти категорій пасажирів. Про це повідомило ВАТ «Закарпатавтотранс» з посиланням на прес-службу Закарпатської ОДА.

В рамках розпочатої безстрокової акції «Дні громадської культури» представники УГСПЛ та ГО «Закарпатська громада» здійснили ряд виїзних засідань по Закарпатській області з метою підвищення правової обізнаності громадян. Одним з питань, з яким зверталися до громадської приймальні, було саме пільгове перевезення в громадському транспорті. Будучи на черговому виїзному засіданні в Сваляві, правозахисники зустрілися із керівником ГО «Правозахист-Україна» Василем Шетельою. Маючи інвалідність 2-ої групи, 24 березня він звернувся до Ужгородського міськрайонного суду з позовом на суму 5012 грн. на ВАТ «Закарпатавтотранс».

18 березня 2016 року Василь Шетеля звернувся до диспетчера автостанції «Воловець 2» з проханням отримання пільгового проїзного документу. Підставою для пільгового перевезення є інвалідність 2 групи. Диспетчер відмовив Шетелі у продажі пільгового квитка, посилаючись на рішення ГО «Закарпатська асоціація автомобільних перевізників».

Це стало причиною відстоювання позивачем його честі, гідності та ділової репутації. У позовній заяві Василь Шетеля просить стягнути з ВАТ «Закарпатавтотранс» на його користь матеріальну шкоду в сумі 12,40 гривень та моральну шкоду в сумі 5000 гривень.

opalenyk

«Зараз справа Шетелі перебуває на розгляді Ужгородського міськрайонного суду, ми очікуємо справедливого рішення. Стягнення матеріальної шкоди із ВАТ «Закарпатавтотранс» на користь Шетелі є принциповими і показовими діями щодо виконання міжнародного і вітчизняного законодавста», — зазначив юрист УГСПЛ Юрій Опаленик.

Нагадаємо, що ГО «Закарпатська громада» вже зверталася до ВАТ «Закарпатавтотранс» із вимогами:

1. Забезпечити розміщення об’єктивної та повної інформації щодо переліку категорій громадян, які мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом. Негайно прибрати правопорушення на АС Ужгород-2, зняти розміщену інформацію від ГО «Закарпатська асоціація автомобільних перевізників»;

2. На керівника автостанції Ужгород-2 накласти дисциплінарне стягнення;

3. Провести перевірку по автостанціях: Ужгород-1, Ужгород-2, Перечин, Мукачево, Берегово, Виноградів, Іршава, Сільце, Рахів, В. Бичків, Ясіня, Хуст, Тячів, Солотвино, Міжгіря, Воловець, Воловець-2, Н. Ворота, Свалява про об’єктивність та правильність розміщення інформації, яка включає перелік категорій громадян, які мають право на пільговий проїзд автомобільним транспортом.

У відповідь на скаргу відкрите акціонерне товариство «відписалося», що твердження щодо неправомірно розміщеної інформації є безпідставними.

«Ситуація, що зараз склалася навколо перевізників, які через протокольне рішення громадської організації впливають на державні адміністрації та ВАТ «Закарпатавтотранс», є відкритим нехтуванням чинного законодавства і прикладом неспроможності або небажанням влади вплинути на дотримання цих законів. У такому випадку постраждалі повинні впливати на ці процеси. І чим сильнішою буде правова позиція громадян, тим міцнішим буде громадське суспільство. У роботі адміністрацій ніякої «системи стримування і противаг» немає — є бездіяльність. І ця бездіяльність держадміністрацій ще раз підтверджує думку про необхідність їхньої ліквідації як структури загалом», — ділиться проблематикою координатор громадської приймальні УГСПЛ в Ужгороді Борис Кондратюк.

Нагадуємо адресу громадської приймальні УГСПЛ у м. Ужгород: площа Кирила і Мефодія, 1, кабінет 52 (5 поверх).

Для того, щоб потрапити на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні, обов’язково завчасно подзвонивши за телефоном: 066 585 14 75. Електронна адреса: [email protected]

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: