Публікація

Правозахисниця Саша Делеменчук: «Зрозуміла, що права людини – це мої цінності»

Українська Гельсінська спілка з прав людини пропонує серію інтерв’ю з активістками, які працюють у різноманітних сферах правозахисту в Україні. Цього року ми святкуємо сорокаріччя Української Гельсінської Групи, піонерів українського правозахисного руху. УГСПЛ є її правонаступницею. Ми розробили внутрішньоорганізаційні політики гендерної рівності та недискримінації та прагнемо зробити українських правозахисниць більш видимими у суспільстві. Тож читайте інтерв’ю та знайомтесь!

Саша Делеменчук – експертка з міжнародної адвокації УГСПЛ, тренерка Патрульної поліції з прав людини і толерантності, експертка Мережі східного партнерства із питань меншин (Eastern Partnership Minorities Network), консультантка з розвитку в Аналітичному центрі міжнаціонального співробітництва і консультацій (Грузія).

Співзасновниця волонтерської ініціативи «ЄвромайданSOS», в минолому координаторка міжнародних програм Центру громадянських свобод. У 2006 році Олександра закінчила магістерську програму із міжнародного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тематика професійних інтересів – міжнародні системи захисту прав людини, міжнародне адвокасі, рівність і недискримінація, гендерна рівність, права видимих менших, відкриті дані. Окрім України, працювала в Грузії, Вірменії, Азербайджані, Молдові, Казахстані, Бєларусі, Непалі.

delemenchuk-1

– Будь ласка, поділіться історією свого залучення до правозахисного руху України. Чому ви вирішили працювати у цій сфері?

– Я залучилася спочатку до молодіжного проекту «Дебати», потім до молодіжних проектів Ради Європи, зрозуміла, що це мої цінності і що саме права людини та міжнародні системи їх захисту цікавлять мене, як юриста-міжнародника.

– Де ви здобували освіту та знання із сфери прав людини?

В Університеті Шевченка формальну освіту, а основні знання – на тренінгах Ради Європи, ООН та ОБСЄ, а також на тренінгах та курсах Польского Гельсінського фонду зправ людини.

delemenchuk-2

– З якою тематикою у правозахисному русі ви працюєте?

Права меншин, заборона дискримінації, міжнародні системи захисту прав людини та міжнародна адвокація у данній сфері.

– Чи доводилося вам працювати із тематикою прав жінок?

Так, у 2006-2008 роках я працювала з цією тематикою, але тоді я жила і працювала в Грузії і була радницею Глобального фонду для жінок.

– На ваш погляд, які найбільші успіхи правозахисного руху в Україні?

Якщо порівняти Україну з багатьма країнами пострадянського простору, то видно, що не дивлячись на усі проблеми, фундаментальні права людини, такі як свобода слова, свобода зібрань, свобода асоціації, свобода від переслідувань тощо в Україні дотримуються, і це є основний здобуток. Так само без правозахисного руху в Україні не було б ні Революції Гідності, ні волонтерського руху.

– Із якими викликами стикається сучасний правозахисний рух України?

Війна та викликана нею поляризація суспільства, а також розповсюдження культу насильства та безкарності. Так само проблемою є небажання політичних еліт проводити докорінні реформи.

– На вашу думку, чи достатньо уваги правозахисний рух приділяє гендерній тематиці?

delemenchuk-3

– На мою думку, на даному етапі, завдяки освітнім заходам, гендерна тематика вже укорінилася у роботі правозахисного руху. Але є ще дуже багато нерозуміння в цьому сенсі. Доволі часто робота по гендерній тематиці вважається «несправжньою», не такою важливою, як, припустимо, захист жертв катувань. Але ця тенденція меншає і це добре.

– Гендерне насильство – серйозна проблема, зокрема в Україні. На ваш погляд, що слід зробити, аби змінити ситуацію на краще?

Продовжити освіту членів суспільства, від шкіл до ВУЗів (особливо для юристів, педагогів, лікарів), від програм перепідготовки поліцейських до тренінгів для журналістів.

– Що або хто вас найбільше надихає у вашій правозахисній діяльності?

Думка, що інший, кращий, світ можливий.

Підготувала Тамара Марценюк

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: