Публікація

Правозахисники закликають світ звернути увагу на переслідування кримських татар у справі «26 лютого»

26 лютого 2014 року світ облетіли кадри протистояння «проукраїнських» та «проросійських» протестувальників біля стін Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Це були дні активного та швидкого захоплення Криму Російською Федерацією.

Через два роки на лаві підсудних тепер вже російського суду в Криму шість кримських татар, учасників проукраїнського мітингу 26 лютого. Серед них – Ахтем Чийгоз, який обвинувачується російською владою в організації масових заворушень. Йому загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до десяти років.

«Справа «26 лютого» є яскравим прикладом навмисного порушення прав людини в Криму, яке до того ж ще й здійснюється під прикриттям вивіски із назвою «суд», – вважає народний депутат України Георгій Логвінський.

DSC_4315

Дар’я Свиридова, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, звертає увагу на драматичність цієї справи: «По-перше, вона є досить символічною не лише для України (це дні супротиву окупації та одні з найбільш знакових подій боротьби українців та кримських татар за Крим), але й для РФ та окупаційної місцевої влади, яка методично створює образ «ворога», демонізує та придушує будь-який супротив та «українськість» на півострові. По-друге, справа «26 лютого» поставила багато питань в площині прав людини та міжнародного гуманітарного права».

DSC_4294

Багато з цих питань пов’язані із застосуванням на території Криму і Севастополя «російської кримінальної юрисдикції». Так, згідно з положеннями міжнародного гуманітарного права, всі кримінальні розслідування в Криму мали б проводитися в рамках українського кримінального законодавства. Сама можливість застосування положень російського кримінального законодавства до правовідносин, пов’язаних з розслідуванням подій, які відбулися ще 26.02.2014 року, викликає обґрунтовані сумніви, в тому числі в силу положень Кримінального кодексу РФ. Адже події, що є предметом розслідування, сталися на території України (в тому числі в розумінні Росії), не були спрямовані проти інтересів РФ чи проти її громадян.

«Події мали місце на території суверенної держави Україна і стосувалися питань внутрішньополітичного устрою країни. Будь-які посилання на те, що «злочин спрямований проти інтересів РФ», є нікчемними», – заявив Ескендер Барієв, представник Меджлісу кримськотатарського народу і Комітету по захисту прав кримськотатарського народу.

DSC_4282

Крім того, зауважують правозахисники, обвинувачення, пред’явлені фігурантам справи «26 лютого», не відповідають принципам ясності та зрозумілості, обмежені загальними фразами та не містять жодних вказівок на роль кожного з обвинувачених у вчиненні конкретного злочину. На фоні публічних виступів представників «влади» Криму з засудженням обвинувачених по справі «26 лютого», це може свідчити про надуманість та політичну вмотивованість кримінального переслідування Ахтема Чийгоза та інших.

«На лаві підсудних перебувають тільки представники кримськотатарського народу, учасники «проукраїнського» мітингу, який виступав за збереження територіальної цілісності України. Це свідчить про політично вмотивований характер кримінального переслідування», – зауважив Ескендер Барієв.

В той же час держава Україна, на думку правозахисників, теж зробила недостатньо для захисту своїх громадян в Криму. «По сьогодні Україною не проводиться розслідування подій 26 лютого. Лише формально відкриті справи щодо позбавлення волі Ахтема Чийгоза. При цьому немає жодних активних кроків щодо його звільнення. Виникає запитання: що саме, крім публічних політичних заяв на роковини, готова робити Україна заради захисту та порятунку обвинувачених Росією по справі «26 лютого»?», – запитує Дар’я Свиридова.

За словами Георгія Логвінського, правоохоронні органи України повинні захищати своїх громадян на національному і на міжнародному рівні, а також притягнути до відповідальності винних у вчинених злочинах.

Правозахисники наголошують, що поряд з професійними діями адвокатів, не менш важливим є залучення уваги світової спільноти та іноземних ЗМІ до справи. Публічний контроль за дотриманням міжнародних стандартів прав людини та прозорість розвитку подій у справі «26 лютого» важливі для припинення будь-яких політично вмотивованих переслідувань громадян на непідконтрольній Україні території.

DSC_4274

DSC_4277

DSC_4319

DSC_4299

***

Прес-конференцію “Справа “26 лютого”: як Росія переслідує захисників територіальної цілісності України” було організовано Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Центром інформації про права людини в інформаційному агенстві «Інтерфакс-Україна» . Додаткова інформація за телефоном: (067)445-95-43 або на e-mail: [email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: