Публікація

Правозахисники вчилися методам впливу на людей

Наприкінці листопада у Херсоні пройшов перший українсько-чеський БарКемп. Захід відбувся за ініціативи Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та члена УГСПЛ — міської приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я.

Баркемп – відносно новий формат для України.  Це конференція, яку створюють самі учасники. Тут немає чіткого та традиційного розподілення ролей “лектор-слухач”: слухачі стають лекторами, а лектори — слухачами. Важливим аспектом такого концепту роботи є повна свобода слова.

Головною темою заходу стали основні засади громадянського суспільства, учасники багато говорили про необхідність підтримувати та розвивати нові ініціативи.

Доречність такого формату Петр Махалек, один з організаторів заходу, пояснив так: “Ми переслідували дві цілі – сформувати платформу для обміну досвідом та мотивувати людей щось робити. Одним словом — створити острівець позитивної девіації”.

У БарКемпі взяли участь більше ніж 60 представників різних організацій зі всієї України, та близько 10 чеських. Теми доповідей були вельми різноманітними – від пояснення концепції громадського руху до досить незвичайних лекцій про методи впливу на людей під час проведення певних громадянських кампаній.

“Дуже цікавим був лекційний марафон — спікери змінювали одне одного і ділилися своїм практичним досвідом в організації громадянських кампаній. Чеські активісти розповідали про те, як вони контролюють обіцянки своїх політиків за допомогою факт-чекінгу та як тролять їх в соціальних мережах. Надихає, що є багато українців, які працюють задля змін. На БарКемпі ми презентували досвід адвокасі-кампаній випускниць Школи соцілаьної активності-2015 та досвід Білозерського МЦРР у даній сфері. Наші кампанії були спрямовані на привернення уваги влади та громади до проблемних питань, що стосуються культурного дозвілля для молоді, відсутність дитячих та спортивних майданчиків, благоустрій та облаштування паркових зон” — розповідає одна з учасниць заходу, керівник Білозерьского Центру правової інформації та консультацій Елла Петренко.

Кожна доповідь активно обговорювалася учасниками заходу. Зворотній зв’язок та свої відгуки організатори просили надавати у “баркемпік” — маленький кошик у вигляді песика, що стояв у холі, куди кожен охочий міг покласти записку зі своїми враженнями від якоїсь окремої лекції чи конференції загалом.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: