Публікація

Правозахисники скаржаться Карпачовій на дискримінацію жінок Азаровим

Вперше в історії України Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини подана скарга по факту дискримінації за ознакою статі на Прем’єр-міністра України

19 березня 2010 р. Прем’єр-міністр України Азаров М.Я., заявив, що «не жіноча це справа – проводити реформи в Україні». Інтернет видання наводять його слова після представлення нового губернатора Дніпропетровської області: «Одні кажуть, що наш уряд великий, другі, що в уряді немає жінок, ні на кого подивитися під час засідання Кабінету Міністрів. Самі нудні особи. За всієї моєї пошани до жінок – не жіноча справа проводити реформи». За його словами, в новий уряд підібрані люди, які можуть працювати по 16 годин на добу, «без вихідних і прохідних», можуть брати відповідальність і не бояться говорити «ні» начальству. 

Сюжет, в якому пролунали ці слова, був також показаний 19 березня 2010 року в програмі Факти на телеканалі ІСТV. Посилання на цей виступ М.Я.Азарова можна знайти на наступних  Інтернет-ресурсах:

http://www.unian.net/ukr/news/news-368344.html,  http://www.zaxid.net/newsua/2010/3/19/190028/,

http://www.expres.ua/articles/2010/03/19/36005/,

http://tsn.ua/ukrayina/azarov-provoditi-reformi-ne-zhinocha-sprava.html, http://newsru.ua/arch/ukraine/19mar2010/hehder.html

тощо.

22 березня 2010 року представницями громадських організацій –  Інформаційно-консультаційний жіночий центр, Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна», ВГО «50/50», Школа Рівних  можливостей, Молодіжна секція Всеукраїнської мережі проти комерційної сексуальної експлуатації дітей, Центр «Розвиток демократії» –  була подана скарга Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини на Прем’єр-міністра України (вхідний номер 148070.10/26) за фактом дискримінації за ознакою статі.

Скарга подана в порядку ст.ст. 24, 55 Конституції України, ст.ст. 5, 7, 11 Конвенції ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», ст.ст. 1, 9, 22 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», ст.ст. 4, 5 Закону України «Про звернення громадян», статті 17 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

Законодавство України надає можливість громадянам оскаржувати дискримінаційні дії, в тому числі посадових осіб. В свою чергу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відповідно до Закону України «Про рівні права та можливості жінок і чоловіків» зобов’язана розглядати подібні скарги та реагувати на них.

Наведений вислів М.Я.Азарова є публічним виступом посадової особи вищого рівня, який можна розглядатися як дії у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких порушено права і законні інтереси цілої групи громадян – жінок України, створено перешкоди для здійснення жінками конституційного права на участь в управлінні державними справами, що також є виявом прямої дискримінації, зазначається у скарзі.

 Вислів М.Я.Азарова «За всієї моєї пошани до жінок – не жіноча справа проводити реформи» – є прямою дискримінацію жіноцтва України. Продовження  його вислову про те, що в новий уряд підібрані люди, які можуть працювати по 16 годин на добу, «без вихідних і прохідних», можуть брати відповідальність і не бояться говорити «ні» начальству, є не лише дискримінацією, але й образою по відношенню до всього жіноцтва України, і ставить під сумнів здібності та якості жінок, натякає на їх другорядність, безвідповідальність та меншовартість порівняно із чоловіками, порушує Конституцію України, яка містить норми прямої дії.

Цей вислів прямо підходить під визначення поняття «дискримінація», як воно надається в статті 1 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок  і чоловіків», оскільки: виражає розрізнення та виняток за ознакою статі, спрямований  на  обмеження, а також  унеможливлює визнання,  користування  чи  здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків. Фактично, висловлене переконання Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. призводить до обмеження жінок у користуванні та здійсненні на рівних підставах конституційних прав, закріплених у статті 38 Конституції України, що є виявом дискримінації. А саме: права участь в  управлінні державними справами, вільно обирати і бути  обраними до органів  державної  влади  та органів місцевого самоврядування. Порушеним є також право жінок на рівний доступ  до  державної служби, а також до служби в органах місцевого самоврядування.

 Автори скарги до Уповноваженого Верховної Ради  з прав людини, докладно виклавши аргументи, які дозволяють розглядати вислів М.Я.Азарова  як вияв ґендерної дискримінації та зобов’язують Уповноваженого реагувати на подібні звернення, вимагають відкрити провадження з приводу дискримінації за ознакою статі, роз’яснити заходи,  які скаржники можуть вжити на відновлення права на недискримінацію.

 Вони також просять Уповноваженого відповідно до статті 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України» скористатися правом невідкладного прийому Прем’єр-міністром України з метою здійснення парламентського контролю за виконанням Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та роз’яснення М.Я.Азарову неприпустимості дискримінаційних висловлювань на адресу жінок України, а також його обов’язків як голови Уряду, які випливають із статті 2 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо основних завдань Кабінету Міністрів та статті 10 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» у сфері забезпечення ґендерної рівності.

 Крім того, відповідно до  статті 18 «Права громадянина при розгляді заяви чи скарги» Закону України «Про звернення громадян» просять Н.І.Карпачову надати можливість особисто викласти аргументи особі, що перевірятиме скаргу; надати можливість брати участь у перевірці поданої скарги та знайомитися з матеріалами перевірки, бути присутньою при розгляді скарги та надати письмову відповідь про результати розгляду скарги та здійснені заходи.

 На основі статті 15 «Акти реагування Уповноваженого» Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини»  просимо Вас внести Прем’єр-міністру України акт для вжиття відповідних заходів  у  місячний  строк  щодо  усунення  виявлених порушень прав і свобод людини і громадянина.

 Сподіваємося, що Уповноважений Верховної Ради  з прав людини відреагує на скаргу відповідно до закону, а не політичної належності. Це буде ще один іспит для українського Омбудсмена, яка поки не дуже переймається правами жінок. 

 Що ж, будемо слідкувати за перебігом подій та інформувати про діяльність Омбудсмена!

 

Контактна інформація: 044-205-36-95, Легенька Марина

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: