Публікація

Правозахисники притягнуть Нацбанк до відповідальності за дискримінацію кримчан

Правозахисники звернулися до суду з вимогою скасувати протиправні положення, які містить Постанова НБУ № 669 щодо кримських українців та вимагають компенсацію моральної шкоди в розмірі 16 тисяч гривень, адже наразі кримчани обмежені в можливості користуватися основними банківськими послугами: відкриття рахунків, обмін валюти, здійснення виплат тощо. 

Правозахисники переконані – Постанова НБУ носить дискримінаційний характер, протирічить нормам національного права та порушує права громадян України – внутрішньо переміщених осіб з території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яких тільки за офіційними даними зареєстровано близько 20 тисяч.

Учасники заходу наводять конкретні приклади дискримінації, з якими їм довелося зіштовхнутися, як і багатьом кримчанам:

Сергій Заєць – адвокат, експерт Української Гельсінської спілки з прав людини: «У багатьох кримчан, які змушені були виїхати з окупованої території, залишились родичі у Криму та Севастополі. І вони час від часу вимушені їздити до Криму, для чого їм потрібна іноземна валюта — російські рублі. Також люди час від часу бувають за кордоном і потребують придбання іноземної валюти. Багато хто хоче в нинішніх умовах хоче зберігати заощадження в доларах. Однак кримчани позбавлені можливості придбати будь-яку іноземну валюту».

Анастасія Мартиновська є приватним підприємцем, і звернулась до банку з проханням про відкриття поточного рахунку. Як фізична особа підприємець вона зареєстрована у Києві. Однак у паспорті зареєстрованим місцем проживання вказано місто Севастополь. Через це представник банку повідомив про відмову в відкритті поточного рахунку з посиланням на оскаржувану постанову.

Роман Мартиновський, експерт з питань антидискримінації Регіонального центру прав людини є адвокатом, адреса робочого місця якого зареєстрована у м. Севастополі. Проте, з літа 2014 року він постійно перебуває у м. Києві. З метою підготовки до закордонної подорожі та захисту грошових коштів від знецінювання він мав намір придбати євро у відділенні Ощадбанку України, але також отримав відмову.

Правозахисники переконані, що в разі, якщо національні служителі Феміди дискримінацію не побачать, справа має хороші перспективи в Європейському суді з прав людини.

Позивачі закликають представників ЗМІ широко висвітлювати справу. Інформація про час та місце першого засідання інформація буде розміщена на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

Організатори прес-конференції – Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр інформації про права людини, Платформа стратегічного судового захисту, Регіональний центр з прав людини. Захід проходить за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: