Публікація

Правозахисники назвали ключових порушників прав людини в 2013 році

Українська Гельсінська спілка з прав людини представила щорічну доповідь правозахисних організацій «Права людини в Україні 2013»*. Правозахисники назвали ключових порушників прав людини в минулому році, серед яких президент України, органи внутрішніх справ, СБУ та суди.

Чи не найбільшим порушником прав людини в 2013 році правозахисники називають президента та його команду, які пограбували країну, та органи внутрішніх справ, чисельність яких в Україні у 1,5 рази перевищує середній європейський показник.

Автори доповіді зазначають, що українське МВС має власні збройні сили, непідконтрольні міністру оборони і у будь-який момент може постати самостійним гравцем в реалізації воєнної доктрини держави.

Події 2013 р. наочно продемонстрували, що правоохоронці використовують внутрішні війська МВС для охорони громадського порядку. А це прямо суперечить ст.17 Конституції, згідно з якою «…військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян».

Під час супроводження мирних зібрань працівники ОВС демонстрували зразки здебільше жорсткого реагування, аналогічного умовам масових заворушень. Це, зокрема, включало в себе численні припинення мирних зібрань у випадку незначних порушень громадського порядку з боку окремих учасників зібрань.

Навіть у публічних промовах міністра МВС до особового складу слово «активіст» використовувалося як рівнозначний синонім словам «штурмовики» та «провокатори», на яких треба звертати особливу увагу.

Відзначилась у порушенні прав людини і СБУ, яку разом з МВС владна верхівка використовувала як інструмент для політичних переслідувань опонентів режиму.

В лідерах серед порушників опинилась і судова гілка влади. Українські служителі Феміди виявилися залежними та політично-керованими. Правозахисники констатують чи не повну відсутність рішень, де вбачалися би порушення у рішеннях, діях чи бездіяльності Президента та інших вищих державних органів і посадових осіб. Однією з причин цього став механізми дисциплінарної відповідальності для тиску на суддів.

В доповіді правозахисники надають детальні рекомендації органам влади в сфері прав людини, котрі потрібно негайно здійснити новій владі для захисту демократії, утвердження прав людини.

Зокрема, за словами Євгена Захарова, директора Харківської правозахисної групи: «Найважливішим завданням нинішньої влади є проведення судової реформи та реформи правоохоронних органів».

*Доповідь «Права людини в Україні» є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року. У складенні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: