Публікація

Правозахисна паспортазація областей. УГСПЛ та Офіс Омбудсмена презентували спільну ініціативу

23 грудня 2016 року Українська Гельсінська спілка з прав людини та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провели презентацію річних результатів спільного проекту щодо формування та практичного здійснення системи вимірювання індексу реалізації прав людини на місцевому рівні.

У заході взяли участь Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, керівник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Богдан Крикливенко, керівник аналітичного напряму УГСПЛ Олег Мартиненко, Координатор проекту УГСПЛ Андрій Галай, асистент освітніх програм УГСПЛ Аліна Кобенко, головний спеціаліст Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Лариса Боюк та координатор громадської приймальні УГСПЛ у Черкаській області Тарас Щербатюк.

gfat5zuxylg

Проект був побудований за міжнародними принципами «Human Rights Indicators» та є уніфікованим механізмом оцінки дієвості місцевої влади у сфері забезпечення прав та потреб громади.

dsc_4950

Мета ініціативи – оцінити стан дотримання прав людини в межах компетенції органів місцевого самоврядування в низці регіонів та в адміністративних одиницях різного рівня. Своєрідний «паспорт» дотримання прав людини має стати підставою для подальших кроків і у сфері навчання державних службовців, і у сфері більш пильного контролю з боку місцевої громади за діяльністю місцевих органів управління.

Над розробкою системи вимірювання працювала група у складі представників УГСПЛ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. На етапі моніторингових місій залучались також експерти з інших організацій громадянського суспільства. За час проекту було проведено моніторинг Харкова, Запоріжжя, Чернівців, Вознесенська (Миколаївська область), Ковеля (Волинська область) та Умані (Черкаська область).

dsc_4968

Принципово новий механізм у сфері громадського контролю за функціонуванням органів місцевої влади дозволяє оцінювати їх діяльність у сфері забезпечення прав людини за гнучкою системою об’єктивних індикаторів у таких сферах: попередження катувань і жорстокого поводження; дотримання соціально-економічних прав; дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності; доступ до публічної інформації та захист персональних даних; захист прав внутрішньо переміщених осіб та військових.
В рамках проекту був проведений пілотний п’ятиденний тренінг з навчання громадських активістів інструментам моніторингу, за результатами якого ряд учасників тренінгу організували самостійне проведення правозахисного моніторингу у населених пунктах своєї області, зокрема в Ужгороді та у кількох містах Черкаської області.

dsc_4957

Під час роботи моніторингових місій у регіонах виявлено випадки позитивних практик та порушення прав підопічних у місцях несвободи. Серед них – загальна недостатність в інтернатних установах соціального захисту фахових лікарів та лікарів-психіатрів, нецільове витрачання коштів підопічних та неунормування застосування фізичних обмежень у психіатричних закладах.

dsc_4987

На презентації було наведено приклад «паспортизації» Черкаської області, в межах якої були проаналізовані дії влади 3 міст регіону. Виявилося, що на первинних етапах органи місцевого самоуправління не готові до проведення моніторингу через побоювання пошуку недоліків у роботі. Лише додаткові пояснення дозволили отримати інформацію з запитуваних сфер.

За результатами проекту «Правозахисна паспортизація областей» Уповноважений продовжить свою роботу з моніторингу дотримання прав людини за системою «Омбудсман плюс», де «плюс» означає громадськість.
Найближчим часом ініціатива розвиватиметься шляхом удосконалення інструментарію моніторингу та системності і візуальної подачі його результатів; відпрацювання взаємодії учасників моніторингу і розширення кола моніторингових візитів та реагування за їх результатами. Також УГСПЛ передбачає посилення факторів освіти громадських моніторів та публічного обговорення цього процесу.

dsc_5024

Уточнення питань щодо «правозахисної паспортизації областей» можливо адресувати Андрію Галаю, координатору проекту: 0667442336, [email protected]

Ініціатива «Правозахисна паспортизація областей» впроваджувалася в рамках:
Проекту «Права людини в дії», який виконується УГСПЛ, завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID);
Проекту з інституційної розбудови УСГПЛ за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні;
Проекту «Права людини понад усе», який впроваджується УГСПЛ та фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: