Публікація

Постанова КМУ № 1035 є дискримінаційною, незаконною та порушує право власності громадян України, — правозахисники

В Укрінформі відбулась прес-конференція “Острів залишених речей: чому уряд забороняє кримчанам перевозити власне майно?” 

Темою прес-конференції стала сумнозвісна постанова Кабінету міністрів України № 1035, що забороняє кримчанам провозити на материкову Україну значну частину особистих речей. Гострим приводом стала ситуація, що відбулась 7 лютого з українським студентом з Криму Іллею Ільїним. 33 години юнак провів на адмінкордоні через заборону в’їхати з речима, які містяться у списку постанови.

«Митники забороняють провозити особисті речі, але при цьому вони пропонують лише один варіант — виїхати до буферної зони та викинути всі ці речі там, залишити та проїхати без них, з пустою машиною, з пустими руками», — повідомив Ілля Ільїн.

Також він зазначив, що митники не керуються саме списком постанови, а на різних пунктах пропуску списки дозволених речей відрізняються.

DSC_9252

Голова заступник голови Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова зазначила, що постанова № 1035 вже вдруге зриває вступну кампанію для кримських школарів та студентів, які бажають отримати саме українську освіту.

Також Валентина Потапова назвала ситуацію, що відбулась з кримським студентом дискримінаційною, оскільки він не зміг, будучи громадянином України, не зміг провезти до свого місця навчання необхідні речі. Натомість, як вказує правозахисниця, список, затверджений постановою, містить безліч речей, які навряд знадобляться сучасному студенту. Серед них портативний телевізор, бінокль, друкарська машинка, пейджер та інше. Єдиною можливістю провезти необхідні речі, як зазначає Валентина Потапова — заплатити хабар або поставити себе перед митниками у жалюгідне становище.

DSC_9293

Юристка спеціальної громадської приймальні УГСПЛ з питань Криму Ганна Расамахіна нагадала про рішення Одеського апеляційного адміністративного суду. Згідно нього була визнана незаконною відмова конкретному переселенцю з Криму у вивозі особистих речей згідно постанови КМУ № 1035. Втім, як підкреслює юристка, судова перемога є виключно індивідуальною і ніякого впливу на митників у інших аналогічних випадках не має.

Ганна Расамахіна зазначила, що на сьогодні розглядаються декілька позовів до Кабінету міністрів України у Окружному адміністративному суді м. Києва, які вимагають відмініти постанову № 1035 як таку, що вступає в протиріччя з діючим законодавством, Конституцією та Європейською конвенцією.

Також юристка наголосила, що у майбутньому необхідно прийняти нову постанову, яка б дійсно забороняла комерційні постачання, але не порушувала право власності громадян України, що провозять власні особисті речі.

DSC_9215

Олеся Цибулько, радник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, заявила, що Міністерство повністю підтримує позицію правозахисників та громадськості та відстоює її в Кабінеті міністрів. Вона повідомила, що наразі є перший відгук щодо цієї ситуації — було скликано міжвідомчу нараду, учасники якої погодились із необхідністю внесення змін задля полегшення життя громадян України.

«Зараз є протокольне доручення, яке призначає нам допрацювати зміни до законодавства, а саме — відміни „вільної економічної зони Крим“, яка не має жодного сенсу, і внесення змін до законів про права людей на тимчасово окупованій територій, — зазначає Олеся Цибулько. — А також, внесення змін до сумнозвісної постанови, які б дозволили людям переміщувати їх персональні речі без яких-небудь обмежень».

DSC_9241

DSC_9182

DSC_9310

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: