Публікація

Помилка у прізвищі позбавить вас спадку?

Хмельницький пенсіонер домігся справедливості в суді завдяки юристам Української Гельсінської спілки з прав людини.

До приймальні УГСПЛ у м. Хмельницькому, що діє на базі ХОГО “Подільська правова ліга”, звернувся Іван Іванович (ім’я змінено) – пенсіонер, що має інвалідність 3-ої групи. Чоловік мав проблеми з оформленням спадщини після смерті матері. Справа в тому, що Іван Іванович мав можливість прийняти спадщину за заповітом, в якому вірно було вказано його прізвище, проте не міг довести родинні відносини із матір’ю, оскільки у поданих ним документах виявилися розбіжності у написанні прізвища чоловіка і матері в свідоцтві про народження та паспорті.

yplypdmm0mu-1

На перший погляд, проблеми немає, але через те, що неможливим було довести факт споріднення між чоловіком та його матір’ю, Івану Івановичу довелося б сплачувати податок на спадщину, що становить 5 % від вартості майна. А це зовсім не малі кошти для пенсіонера, який до того ж має інвалідність.

Юристка Анастасія Площинська підготвувала чоловікові заяву про встановлення факту родинних відносин. В результат Хмельницький міськраонний суд виніс рішення на користь заявника.

Сьогодні Іван Іванович отримає свідоцтво про право на спадщину, але через те, що він зумів, з допомогою юристів УГСПЛ, довести факт родинних відносин із померлою матір’ю – не сплачуватиме податок на спадщину.

Нагадуємо, що відповідно до положення пп. «а» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України, вартість власності, успадкованої членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 0 %. До того ж за змістом п. 14.1.263 ст. 14 ПК України, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, зокрема усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

ХОГО “Подільська правова ліга”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: