Публікація

Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Медійною ініціативою з прав людини закликають зупинити торгівлю людьми.

7 жовтня 2016 року о 12:30 в прес-центрі “Укрінформ” відбулася прес-конференція, присвячена проблемі торгівлі людьми. Українці за оголошеннями про роботу їдуть до Російської Федерації, де їх змушують працювати наркокур’єрами.

img_7344-1
Катерина Онопрієнко

Рік тому син Катерини Онопрієнко Євгеній побачив на вулиці в Черкасах оголошення про роботу кур’єром в Росії. Обіцяли золоті гори без досвіду роботи, і хлопець погодився. Але через декілька тижнів зник. Через півтора місяці мати знайшла схоже оголошення у газеті «Черкаський кур’єр» і, подзвонивши за вказаним номером, дізналася, що її син у в’язниці.

«А схема там одна: коли він їде на роботу, він зустрічається в Києві біля “МакДональдсу”, біля “Дров” його зустріли два бритоголових, які сфотографували його паспорт, дали безкоштовний білет на Москву. Коли приїхав і почав у Калузі вже отримувати завдання, вони теж його вели, бо потім мій син говорив, що “Да, я знав, за мною слідкують, да, я знав, що я на гачку. Мені погрожували, що якщо я не буду займатися цією роботою, тобто це виявилось, що вони повинні розносити спайси, то мене застрелять», — розповідає Катерина Онопрієнко.

При спробі втекти назад в Україну кур’єрів одразу ж заарештовує російська поліція. Координаторка медійної ініціативи за права людини, правозахисниця Марія Томак каже, що бізнес з одноразовими наркокур’єрами вже поставлений на поток.

«Згідно з інформацією МЗС України триста осіб на сьогоднішній день. Далі, у нас є заява російських компетентних органів, правоохоронних, в даному випадку у нас немає підстав їм не довіряти, бо остання була заява — тисячу триста людей», — говорить Марія Томак.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Українська поліція вже рік проводить розслідування, але оголошення, які занапащують українців, з’являються не лише у Житомирі та інших містах, але навіть і в київському метрополітені та газеті «Метро». Член колегії Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко каже, що вплинути на це поліція ніяк не може.

Марія Томак
Марія Томак

«Само по собі оголошення про найм на роботу не є протизаконним. Протизаконним є умисел  тих людей, які запрошуються на роботу нібито кур’єром до Російської Федерації, задіяти для торгівлі наркотиками. Для того, щоб ці схеми вскрити, для цього проводяться спеціальні дії оперативно-технічні, які не можуть бути оприлюднені, а тим більше технічно», — наголосив Антон Геращенко.

Адвокат Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Дмитро Мазурок каже, що відбувається торгівля людьми. Він повідомив, щоУГСПЛ вже надає адвокатську допомогу постраждалим.

«Чого би ми хотіли досягти як правозахисники? По-перше припинити цей потік. Ми здивовані, що, не дивлячись на те, що рік вже всім відомо про цю схему, досі, і я особисто зустрів ці оголошення у метро та у маршрутці. Як зазвичай. І друга наша задача — це повернути наших громадян сюди», — говорить Дмитро Мазурок.

Підготував Олег Шинкаренко, спеціально для «Громадського радіо»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: