Публікація

Пільги для учасників бойових дій на Сході України. Аналіз правозахисників

Правозахисна група «СІЧ» представила результати запиту щодо державної допомоги бійцям.

Звісно, держава дбає про своїх громадян, про їх права, соціальний захист, освіту, оздоровлення, вирішення соціально-побутових проблем. Держава надає своїм громадянам пільги, приймає закони, що гарантують дотримання права на такі пільги та можливість ними скористатися. Особливо, коли мова йде про учасників бойових дій та осіб, що постраждали внаслідок військового конфлікту на Сході України. А потім якось забуває, що до кожного з таких законів потрібно розробити порядок, який регулює механізм реалізації задекларованих прав та гарантій, та ще й закласти в державний бюджет кошти на виконання відповідних пільг.

57d14ce3820c3-551af257591bc_1200

Саме так сталося з фінансуванням цільової підтримки на здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи (на підставі ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Вже більше року, з травня 2015, не виконується доручення Прем’єр-міністра України щодо розроблення та прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти деяким категоріям громадян». А це означає лише одне – 1 вересня студенти з числа таких пільгових категорій пішли до вишів, а сплачувати за навчання, якщо вони не вступили на бюджет, а також за проживання в гуртожитку – будуть їхні батьки. Про відшкодування власних витрат поки не йдеться, бо знову ж – відповідного порядку немає.

Всю відповідальність за такий фарс Міністерство фінансів без зайвого занепокоєння переклало на голови голів місцевих бюджетів. Бо в Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» видатки на вказані цілі не передбачені. Та й Прем’єр-міністр не виглядає стурбованим чи навіть ображеним через невиконання свого доручення.

Не передбачені з державного бюджету й видатки на проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир, а також поточний ремонт житлових будинків і квартир учасників бойових дій згідно Постанови КМУ №565. Право на одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок взагалі віддано на розсуд банківських установ. Останні самостійно приймають рішення щодо надання кредитів на термін, зазначений в ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» – погашення протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Тобто, не факт, що дадуть.

І якось навіть саркастично звучить прикінцева фраза у відповіді Міністерства соціальної політики України про можливість отримання такого кредиту: «Крім того, зазначаємо, що подальше підвищення рівня соціальних стандартів, заробітної плати, пенсій, соціальних виплат у більших розмірах залежить від стабілізації економічної і політичної ситуації в країні та відбудови всієї української економіки».

Чи ми не знаємо, що в країні війна, а економіка геть не стабільна? Чи ми не працюємо, чи країну не наші громадяни захищають? І навіщо обіцяти, якщо заздалегідь зрозуміло, що виконати не зможете? Бо люди ж таки вірять, сподіваються, чекають. А поки там хтось щось узгоджує – продовжують працювати і захищати. До речі, після внесення у квітні змін та доповнень до Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї (Постанова КМУ №389) може бути скасовано надання 75-відсоткової знижки плати за користування комунальними послугами тим учасникам бойових дій, середньомісячний дохід сім’ї яких в розрахунку на одну особу перевищує прожитковий мінімум.

Та це не лише лютої люті пост (оригінальний текст публікувався на фейсбук-сторінці ПГ «СІЧ» – ред.), а ще й звіт про виконану роботу. Якщо нас відіслали до місцевих бюджетів, то до них ми й звернулися. Із запитами про те:

  • Які програми адресної фінансової допомоги реалізуються в районі/місті/області?
  • Де учасники бойових дій можуть знайти таку інформацію?
  • Яким чином та в якому обсязі виділяються цільові кошти на оздоровлення та психологічну реабілітацію учасників бойових дій?
  • Який обсяг фінансування з обласного/місцевого/районного та інших бюджетів заплановано виділити на забезпечення безкоштовними ліками учасників АТО, що перебувають на амбулаторному лікуванні, та на зубопротезування?
  • В якому обсязі передбачено фінансування з обласного/місцевого/районного та інших бюджетів цільової підтримки на здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасникам бойових дій та їхніми дітьми?
  • В якому обсязі передбачено фінансування з обласного/місцевого/районного та інших бюджетів на проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир, а також першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир учасників бойових дій?

Отриману інформацію узагальнили і пропонуємо для вивчення усім зацікавленим особам – учасникам бойових дій, членам їх родин, волонтерам і правозахисникам, головам місцевих рад, районних та обласної адміністрацій, керівникам управлінь соціального захисту. Бо для одних – це інструмент для забезпечення своїх прав, для інших – підказка, що потрібно вдосконалити у своїй роботі.

Із результатами запитів можна ознаймотись тут.

До того ж, ділимося інформацією, наданою на наш запит Дніпропетровською державною адміністрацією: «На базі обласного госпіталю ветеранів війни функціонує центр реабілітації, де надається медикаментозне лікування, здійснюється психологічна, фізична реабілітація. Придбане медичне обладнання на загальну суму 3 млн. грн., що дозволяє відновити життєво важливі рухові вміння та навички, забезпечити нормальне функціонування систем організму, активізувати розумові здібності, оптимізувати стан здоров’я і працездатності.

В умовах обласної лікарні «Солоний Лиман» надаються всі види фізіотерапевтичної допомоги: масаж, грязелікування, кліматотерапія. Психологічна, психотерапевтична реабілітаційна допомога надається у відділенні для ветеранів війни обласної клінічної психіатричної лікарні та у Криворізькому психоневрологічному диспансері, амбулаторно в умовах денних стаціонарів Дніпропетровського психоневрологічного центру. На базі обласного наркологічного диспансеру організовано реабілітаційний центр, де працюють лікарі наркологи спільно з волонтерами психологами.

В області функціонують 53 центри первинної медико-санітарної допомоги як юридичні особи з мережею підпорядкованих амбулаторій, де надається амбулаторна медична допомога та забезпечуються на пільгових умовах лікарськими засобами і зубопротезуванням учасників АТО за кошти бюджетів міст і районів області.
Забезпечення лікарськими засобами учасників АТО здійснюється в амбулаторних умовах відповідно до умов Закону України «про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», під час стаціонарного лікування – відповідно до Постанови кабінету Міністрів України від 27.01.2016 р. №34 «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в лікувально-профілактичних закладах для ветеранів війни»: 65 грн. на медикаменти та 55 грн. на продукти харчування. На придбання медикаментів та виробів медичного призначення для учасників АТО з обласного бюджету додатково виділено 3 млн. грн.»

Вже більше року, з травня 2015, не виконується доручення Прем’єр-міністра України щодо розроблення та прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти деяким категоріям громадян». А це означає лише одне – 1 вересня студенти з числа таких пільгових категорій пішли до вишів, а сплачувати за навчання, якщо вони не вступили на бюджет, а також за проживання в гуртожитку – будуть їхні батьки. Про відшкодування власних витрат поки не йдеться, бо знову ж – відповідного порядку немає.

Від себе додаємо ще одну слушну пропозицію – скористуватися допомогою наших досвідчених партнерів з Громадської організації «Всеукраїнський центр з надання допомоги постраждалим від терористичних дій на сході України «Форпост», фахівці якої здійснюють свою діяльність у рамках надання кризового консультування та психотравматології шляхом надання психологічних, соціально-реабілітаційних, інформаційно-просвітницьких послуг особам, що постраждали від терористичних дій на території України (тел. 096 839 76 17).

І останнє. Ну дуже приємно отримувати відповіді й розуміти, що в полі зору місцевої влади – кожен учасник бойових дій, його родина, діти, всі на обліку, потреби кожного вивчені, витрати на їх лікування, реабілітацію, оздоровлення, ресоціалізацію розплановані, кошти на покращення матеріально-побутових умов життя передбачені.

І так, це, звичайно, не такий вже високий рівень соціальних стандартів, про який зазначає Мінсоцполітики. Це просто турбота, увага і відповідальність.

Наталія Кожина, Правозахисна група «СІЧ»

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: