Публікація

Підсумки березня. Життя Гельсінської спілки минулого місяця

Щомісяця Спілка представляє свої найцікавіші заходи та події у вигляді дайджесту. Березень не став виключенням.

Адвокаційний Центр презентував у Міністерстві Юстиції законопроект щодо усунення деяких дискрімінаційних положень в законодавстві, які стосуються жителів Криму та вимушених переселенців. Питання політичних репресій на окупованому півострові також стало темою виступу керівника Центру Бориса Захарова, який відбувся у Європейському парламенті.

DSC_4186

Виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко та Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська, за участі ряду громадських організацій, підписали Меморандум про співпрацю щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. Документ створений у рамках моніторингу реалізації стратегії. Долучитись до участі в ньому може будь-яка організація, що представляє громадянське суспільство.

Аналітичний підрозділ Спілки підготував ряд досліджень, серед яких особливу значимість має річна доповідь правозахисних організацій “Права людини – 2015”. Також серед досягнень підрозділу – низка моніторингових місій, які представлені відповідними звітами.

Центр стратегічних справ та мережа громадських приймалень представили у дайджесті свої найцікавіші успіші судові справи. Активно проявив себе підрозділ Центу Prisoners of War, який займається визволенням українських полонених. Зараз підрозділ веде близько 200 справ. Крім того, мережа громадських приймалень зазнала нових поповнень – було офіційно презентовано віділення в Черкасах та Сумах.

Велика кількість подій вібулась у рамках освітнього напрямку. В числі найяскравіших була аншлагова лекція судді Європейського суду від України Ганни Юдківської. Захід відбувся в Академії адвокатури України.

DSC_5667
Олександр Степаненко, виконавчий директор ЕГО “Зелений Світ”, на презентації проекту «Думайдан – 2016»

Безумовно, варто також згадати й про правозахисні події, в організації яких взяла участь Спілка на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. Значна їх частина була присвячена найгострішим питанням українського суспільства – проблемам учасників бойових дій на Сході та жителям тимчасово окупованих територій або переселенцям

Суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська
Суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська

Події зазначені в цьому тексті – лише невелика частина діяльності Спілки. Докладніше з досягненнями Спілки можна ознайомитись у щомісячному дайджесті. Знайти його можна тут

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: