Публікація

Острозький робітник домігся справедливого перерахунку пенсії

Чоловікові не врахували два роки та два місяці трудового стажу

У грудні 2015 року до Рівненської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини звернувся житель Острога – Анатолій Аврамович, який з 1998 року є пенсіонером за вислугою років.

Пан Анатолій розповів, що під час обрахунку його трудового стажу для призначення пенсії, працівники Управління Пенсійного фонду України в Острозькому районі Рівненської області не врахували два роки та два місяці, які він пропрацював на посаді корчеруба трудового заводу № 8 Славутської артілі «Смолопродукт». Це підтверджувалося відповідними записами у трудовій книзі.

«Звернувшись до Управління Пенсійного фонду України в Острозькому районі з приводу даного питання, я отримав відповідь, що згідно Постанови Держкомпраці від 02.02.1963 року №20 переоформлення трудових книжок, виданих до 14.02.1963 року не проводилося, і при заповненні трудових книжок до цієї дати запис про загальний трудовий стаж вносився без розшифровки на підставі документів або зі слів працівника», – розповідає пан Анатолій.

Трудова книжка Анатолія Аврамовича була заповнена після 21 лютого 1963 року, відповідно усі записи в ній повинні мати посилання на накази, розпорядження або ж інші акти адміністрації про зарахування чи звільнення працівника, а також бути завірені підписом керівника та печаткою.

«Разом з тим, у мене є оригінал виданої на моє ім’я службової характеристики, посвідченої підписом Голови правління артілі «Смолопродукт» та печаткою підприємств», – зазначив острожанин.

У цій характеристиці зазначено, що пан Анатолій працював в артілі «Смолопродукт» протягом періоду, який дорівнює одному року та 11-ти місяцям.

«Характеристика видана на ім’я працівника і належним чином посвідчена, тобто це є офіційний документ, який підтверджує факт роботи працівника на підприємстві. Це дає підставу зарахувати до загального трудового стажу принаймні період, який зазначений у такому документі, за умови, що дата звільнення працівника невідома», – наголошує юристка та координаторка Рівненської приймальні УГСПЛ Марія Цип’ящук.

Maria Tsypiashchuk 2
Марія Цип’ящук

Юристи громадської приймальні допомогли Анатолію Аврамовичу підготувати ряд документів, щоб домогтися справедливості – перерахування пенсії згідно з трудовим стажем чоловіка.

Відповідно до п. 3 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року, за відсутності у трудовій книжці необхідних записів або коли містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються, з-поміж іншого, характеристики, які містять відомості про періоди роботи.

«Ми одночасно подали до суду заяву про встановлення юридичного факту – роботи Анатолія Аврамовича на вказаному підприємстві і звернення до Управління пенсійного фонду – спочатку в районі, пізніше – в обласне і, зрештою – звернулися до Пенсійного фонду України. Також ми зверталися до Міністерства соціальної політики України за роз’ясненням з приводу того, чи є службова характеристика документом, який підтверджує трудовий стаж і отримали ствердну відповідь. Острозький районний суд відмовив у відкритті провадження за непідсудністю даної справи (на думку суду) – судам загальної юрисдикції. Разом з тим, Пенсійний фонд України погодився, що пенсія пана Анатолія підлягає перерахунку у зв’язку із необхідністю зарахувати його трудовий стаж у артілі на посаді корчеруба», – розповідає Марія Цип’ящук.

Ще минулого року Анатолій Аврамович отримав гарну новину – надійшов лист від Пенсійного фонду України, де зазначалося, що йому перерахують пенсію відповідно до його трудового стажу, врахувавши період, який він працював на посаді корчеруба трудового заводу №8 Славутської артілі «Смолопродукт».

«Коли отримав відповідь з Києва, від Пенсійного фонду України – одразу пішов до Управління Пенсійного фонду України в Острозькому районі Рівненської області. Але мені відповіли, що їм ще не приходило розпорядження. Сказали набратися терпіння і чекати. Я чекав, а згодом подзвонили і повідомили, що вже перерахували мені пенсію та виплатили кошти за весь час, поки я отримую пенсію. Тому уся робота була не даремною», – зазначає Анатолій Аврамович.

Підготувала Юлія Мініч

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: