Публікація

Обережно, міліція! Історія Томаза Кардаві, який опинився не в той час і не в тому місці

Хтось боїться хуліганів. Хтось – нетверезих людей чи наркоманів. Є люди, які бояться бездомних собак. Але прочитавши цю статтю ви зрозумієте, насправді треба боятися міліцію.

Не в той час і не в тому місці

Кожен з нас може опинитися не в той час і не в тому місці. Саме така історія трапилась з Томазом Кардаві в Києві.

7 серпня 2008 року Томаз приїхав до знайомого позичити машину. Отримавши дозвіл, він сів до авто і тут все почалось.

За словами Томаза до машини підбігли кілька людей в цивільному зі зброєю в руках. Вони витягли його з машини, кинули на землю і почали бити. Потім Томаз відчув, як йому щось поклали до кишені.

Коли його підняли, міліціонерам (а це були саме вони) стало зрозуміло, що взяли не того. Адже заарештувати мали володаря машини. Один з “людей без форми” навіть зателефонував комусь, аби про це повідомити. Тож треба було щось робити.  Наприклад «несподівано» витягнути з кишені заздалегідь підкинутий наркотик.

Тепер Томаза можна везти до відділку.

Інквізиція відпочиває

У відділку його били. Довго і жорстоко, вимагаючи зізнання у злочинах, які він не робив. Коли ж це не подіяло, міліціянти зґвалтували Томаза за допомогою міліцейської палиці. Знімаючи це звірство на камеру.

Якщо ти не зізнаєшся, переконували вони Томаза, ці знімки будуть відправлені до СІЗО. А ти сам знаєш що там роблять з такими як ти.

Всі прохання надати адвоката чи зателефонувати в посольство Грузії (Томаз є громадянином цієї країни) не призвели до результатів. «Грузинам адвокати не потрібні», чув у відповідь Томаз.

Медики звернулися до прокуратури

Після пережитих знущань та побоїв Томаз потрапив до лікарні швидкої допомоги. Там лікарі, що здійснювали його огляд, встановили безліч тілесних ушкоджень. Висновки лікарів були зафіксовані та направлені до прокуратури як підтвердження фактів катувань.

Слово за прокурором…

Прокуратура Шевченківського району міста Києва, куди була направлена скарга, відмовила у порушенні кримінальної справи. Виявляється, в тому, що Томаз отримав «закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, забій внутрішніх органів, забій нирок» складу злочину не вбачається.

Як все завершилось?

Ви сподіваєтесь на хеппі енд? Його не буде. Томаз досі позбавлений волі. Стан здоров’я – критичний. Його захисники будуть звертатися до Європейського суду з прав людини. Але до того моменту, як Європейська Феміда звинуватить Україну в знущаннях над людиною і зобов’яже все виправити, Томаз може просто не дожити.

Відео: Томаз Кардава розповідає про катування в міліції: http://ugspl.livejournal.com/34264.html?mode=reply

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: