Публікація

МВС хоче примусити Укрзалізницю зробити з залізничного квитка досьє на пасажира

Міністерство внутрішніх справа України наполегливо пропонує Укрзалізниці вносити в квиток пасажира окрім ПІБ ще й паспортні дані. З таким листом звернувся до цього державного підприємства Начальник департаменту транспортної міліції. Копію листа вдалося отримати Українській Гельсінській спілці з прав людини.

В документі йдеться про те, що вітчизняні міліціонери хочуть в своїй роботі скористатися досвідом  Росії та Білорусії,  та вносити дані з проїзних документів всіх пасажирів в спеціалізовану пошукову систему.

Проведення таких дій вони мотивують необхідністю захисту українців від міжнародного тероризму та бажанням здійснювати «автоматичний пошук осіб, які представляють оперативний інтерес».

Можна припустити, що обов’язкове зазначення паспортних даних лише перших етап в створенні бази даних пасажирів. Адже, відповідно до досвіду Російської Федерації та документу «Про створення в Російській Федерації Єдиної державної інформаційної системи забезпечення транспортної безпеки» (його копія також є в наявності в УГСПЛ) далі в квиток планується внесення:

–          Дата народження

–          Стать

–          Громадянство

–          Вид маршруту (без пересадок чи транзитний)

Варто зазначити, що особами, які представляють для держави оперативний інтерес, можуть стати політики, правозахисники, журналісти та громадські активісти.

Ознайомившись з листом МВС також можна припустити, що подібний документ став підставою зазначати в квитку прізвище та ім’я особи.  

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: