Публікація

Міжнародний кримінальний суд надає правової визначеності оцінці конфліктів на території України

Головною новиною вівторка 15 листопада безперечно став розділ щорічної доповіді попереднього розслідування прокурора Міжнародного кримінального суду, присвячений Україні.

У ньому ситуацію на території Кримського півострову визнано як таку, що є “рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією”. А початок цього конфлікту визначено не пізніше, ніж “не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду України”.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі
Міжнародний кримінальний суд у Гаазі

Окрім повідомлень у ЗМІ, публікацію коментують експерти. Доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Микола Гнатовський зауважив, що робота МКС із розслідування злочинів проти міжнародого права на території України не звільняє державу від обов’язку їх розслідувати та притягати винних до відповідальності. За його словами, це “лише підкреслює необхідність максимально інтенсифікувати такі розслідування, залучивши до них усі наявні ресурси”.

1

Фрагменти допису Миколи Гнатовського на його сторінці у Фейсбуку. Повний текст доступний за посиланням.

2

Експертка з міжнародної адвокації Української Гельсінської спілки з прав людини Саша Делеменчук наголошує, що доповідь прокурора МКС надає оцінці конфліктів на території України правової визначеності:

«В звіті прокурора було визнано, що конфлікт на территорії Криму є міжнародним конфліктом між Україною та Росією, що призвів до режиму окупації. Також йде мова про те, що конфлікт на Донбасі, в певні часові проміжки набував міжнародного характеру поряд з неміжнародним конфліктом, і що Офіс Прокурора досліджує докази, які можуть стверджувати, що конфлікт постійно носив міжнародний характер. Таким чином МКС надає правової визначеності оцінці конфліктів на території України, що довший час були предметом суперечки. Так само в звіті перелічені типи та масштаби злочинів, що відбуваються у зонах конфліктів».

delemenchuk-3
Саша Делеменчук

Також експертка зауважує, що доповідь є тільки попереднім дослідженням та підґрунтям до подальшої роботи.

«Це все створює підгрунтя для подальшої роботи з притягнення до віповідальності винних. Однак слід пам’ятати, що це лише результати попереднього дослідження та робота МКС може розтягнутись на доволі довгий період часу», – підкреслила Саша Делеменчук.

Із розділом доповіді Прокурора МКС, присвяченим Україні, можна ознаймитись за посиланням.

Юристка УГСПЛ Дар’я Свиридова зазначає важливість однозначної оцінки міжнародно-правових документів щодо злочинів, скоєних Російською Федерацією на Кримському півострові:

«Дуже важливий звіт офісу Прокурора МКС і в частині оцінки ситуації по Криму. Звіт вказує на наявність міжнародного збройного конфлікту між Україною та Росією, який почався не пізніше 26 лютого 2014 року з задіянням збройних сил РФ та має тривалий характер. Те що було очевидним з міжнародно-правових документів тепер отримало й однозначну оцінку в цьому звіті».

Дар'я Свиридова
Дар’я Свиридова

Правозахисниця висловила впевненість щодо подальшого розслідування низки міжнародних злочинів.

«Після його публікації не має лишитися сумнівів, що МКС в майбутньому розглядатиме питання скоєння міжнародних злочинів з боку РФ на території Криму з кінця лютого 2014 року. В тому числі згідно звіту серед ймовірних злочинів вивчаються, наприклад, питання примусової військової служби, яка зараз набиратиме обертів на півострові, та примусове переміщення ув’язнених з Криму в РФ, щодо якої нещодавно висловилася й ПАРЄ», – зауважила Дар’я Свиридова.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: