Публікація

Міжнародні експерти поділились досвідом реформ цивільного сектору безпеки для України

19-25 вересня 2016 року Поліцейський коледж Шотландії став місцем проведення міжнародного майстер-класу, присвяченого проблемам реформування цивільного сектору безпеки. Учасниками майстер-класу стали поліцейські високопосадовці Канади, Великої Британії, Швеції, Нідерландів, Австралії, США та Німеччини, які готуються для роботи у таких міжнародних інституціях, як Консультативна місія Європейського Союзу в Україні.

Тема реформування цивільного сектору безпеки є надзвичайно актуальною для українського суспільства, оскільки сектор безпеки охоплює діяльність практично усіх правоохоронних органів. Низка реформаторських новел в цій сфері була нещодавно закріплена Концепцією розвитку сектору безпеки і оборони України (Указ Президента України від 14 березня 2016 року № 92/2016). Крім того, реформа цивільного сектору безпеки є складовою більш широкої сучасної концепції реформування українського суспільства — правосуддя перехідного періоду.

Олег Мартиненко
Олег Мартиненко

Нагадаємо, що правосуддя перехідного періоду, як модель переходу суспільства від авторитарного режиму до демократичного, від умов збройного конфлікту до пост-конфліктного періоду є на сьогодні найбільш сучасним підходом вирішення проблем, з якими Україна має справу з кінця 2013 року.

Маючи за кінцеву мету процес примирення у суспільстві, концепція правосуддя перехідного періоду передбачає одночасну діяльність держави у 4 напрямках: ефективна діяльність кримінальної юстиції (Criminal prosecutions), відшкодування збитків жертвам (Reparations), інституційні реформи, що унеможливлюють повторення минулого (Institutional reforms) та офіційна констатація історичної правди (Truth-telling).

Саме в рамках інституціональних реформ учасники майстер-класу розглянули ситуацію в Україні. Керівник аналітичного напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко, як один з авторів Стратегії розвитку органів внутрішніх справ України, провів з учасниками майстер-класу огляд проблем, пов’язаних з участю неурядового сектору в реформуванні силових структур. Окремою темою під час обговорення стала кризова ситуація з виконанням МВС України власних зобов’язань в сфері дотримання прав людини, відсутність європейських принципів у діяльності правоохоронців.

Додатково була обговорена можливість поєднання зусиль міжнародних інституцій та правозахисних організацій України у запровадженні основних засад правосуддя перехідного періоду в процесі реформування цивільного сектору безпеки.

 Фото в заставці — SCQF Partnership

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: