Публікація

Міліція хоче переписати законопроект правозахисників «Про свободу мирних зібрань»

Партнерство «За свободу мирних зібрань» заявляє, що інформація надана заступником голови МВС Віктором Ратушняком, щодо заборони носіння масок законопроектом «Про свободу мирних зібрань» не відповідає дійсності. У законопроекті, який підготували правозахисники і запропонували для внесення народним депутатам, відсутня така заборона. Поширення подібної інформації від органів внутрішніх справ свідчить про намір доповнити законопроект змінами, які порушують права людини.

Заборона носіння масок не відповідає міжнародним стандартам, зокрема, пункту 98 пояснювальної записки до Керівних принципів щодо свободи мирних зібрань прийнятих БДІПЛ ОБСЄ і Венеціанською комісією. Згідно міжнародних стандартів носіння маски не можна забороняти, а міліція може вимагати зняти маску лише у разі вчинення особою у масці протиправних дій або вочевидь вираженого наміру вчинити такі дії.

Учасники Партнерства «За свободу мирних зібрань» виступають проти ініціативи МВС щодо безумовної заборони використання масок під час мирних зібрань також з таких причин:

·        це може унеможливити театралізовані форми мирних зібрань. Наприклад, учасники акцій можуть одягнути маски політиків, висловлюючи у такий спосіб ставлення до них, або протигази, протестуючи проти катувань у міліції;

·        у разі застосування сльозогінного газу учасники зібрань, як і будь-яка людина, для захисту свого здоров‘я повинні мати можливість використовувати засоби індивідуального захисту;

·        працівники МВС, УДО під час мирних зібрань зазвичай не мають засобів індивідуальної ідентифікації. У разі вчинення ними протиправних дій (або бездіяльності) громадськість обмежена у можливості ідентифікувати порушника. Тому такій пропозиції МВС має передувати запровадження індивідуальних бейджів та нашивок, що містять прізвище, ім’я, назву підрозділу та звання, на одязі усіх працівників МВС, УДО, що залучені до охорони порядку під час мирних зібрань.

Партнерство «За свободу мирних зібрань» закликає всіх правозахисників об’єднати зусилля у відстоюванні ліберального тексту законопроекту «Про свободу мирних зібрань» від внесення небезпечних змін з боку правоохоронних органів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: