Публікація

Луганчани розказали про засекреченість генпланів

Абсолютна більшість міських жителів України, яких нараховується майже 32 мільйони, протизаконно позбавлені інформації про генеральні плани своїх міст. В листопаді 2009 – січні 2010 р. Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) проводив дослідження доступності для громадськості Генеральних планів міст. Для моніторингу були відібрані 46 найбільших міст України, у кожному із яких проживає понад 100 тис. осіб, та 22 міста і селища міського типу із вигідним географічним розташуванням, багаті рекреаційними ресурсами, а відтак із високою вартістю землі.

В ході проведеного дослідження 68 місцевим радам України були надіслані інформаційні запити про надання інформації щодо доступу громадськості до текстової та графічної складових генеральних планів міст. Із 68 міст 38 в офіційних відповідях заявили, що генеральні плани у цих містах мають грифи «Для службового користування» та «Таємно» (серед них Київ та Харків). 13 міських та селищних рад (Ворзель, Гурзуф, Євпаторія, Запоріжжя, Кам’янець-Подільський, Мукачеве, Новоазовськ, Павлоград, Партеніт, Сімферополь, Солотвино, Херсон, Шацьк), порушуючи закон, проігнорували запит та не надали інформацію. Посадові особи ще 15 місцевих рад повідомили про наявність генеральних планів на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування. Після перевірки з’ясувалось, що достатньо повно текстова та графічна складова генплану наявна лише на сайтах 3-х міст (Одеса, Луцьк, Донецьк). На сайтах Дніпропетровська, Львова, Нікополя, Полтави, Сум, Харкова і Хмельницького відповідна інформація представлена фрагментарно. На сайтах Бердянська, Маріуполя, Миколаєва, Кіровограда і Севастополя знайти генеральні плани міст або їх складові не вдалося. Лише одна міська рада (м. Моршин) надала картографічне викопіювання із Генплану, проте надісланий «документ» не містить назви та позначень масштабу. Серед документів, на які посилаються місцеві ради, обґрунтовуючи засекречення генпланів, найчастіше згадуються Наказ голови СБУ від 01.03.2001 р. № 52 «Звід відомостей, що становлять державну таємницю» та затверджена Постановою КМУ від 27.11.1998 р. №1893 «Інструкція про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань, та інших матеріальних носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави».

Однак, ще у листопаді минулого року СБУ виключила зі Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, топографічні карти і плани масштабу 1:50000, які створені в державній системі координат на територію України. 16 грудня 2009 року наказ СБУ був зареєстрований у Мін’юсті і вступив в законну силу. Із часу появи зазначеного документу графічна частина генпланів не може засекречуватися. Робота із розсекречення карт генпланів  має тривати вже щонайменше півтора місяці. Незважаючи на це, місцеві ради, що надали відповіді після вступу зазначеного наказу в дію, не надали жодної інформації про початок процесу розсекречення. З цього можна зробити висновок, що органи місцевого самоврядування приховують інформацію про необхідність розсекречення карт. Представники СЦГІ висловили побоювання, що процес розсекречення може розтягнутись на роки і звернулись до громадських активістів та представників ЗМІ із закликом вимагати від виконавчих органів місцевих рад негайного розсекречення текстових та картографічних складових генпланів.

Описане становище із засекреченням генеральних планів міст не лише суперечить українському законодавству та міжнародній практиці, але й створює сприятливі умови для корупції та порушень прав громадян. Відтак представники Східноукраїнського центру громадських ініціатив заявили, що обмежувальні грифи до текстових та картографічних складових генпланів міст мають бути негайно зняті. На думку громадських активістів, продовження практики засекречення генпланів лише посилюватиме негативні тенденції в економічному розвитку міст. Зокрема, голова СЦГІ Юлія Ращупкіна, закликаючи органи місцевого самоврядування та громадськість докласти активних зусиль до розсекречення генпланів сказала: «У родинах, що дбають про майбутній добробут та гарний клімат, члени сімей не приховують своїх планів одне від одного, а обговорюють їх та формують спільні. То чому ж у більших родинах, якими є наші територіальні громади, місцеві депутати та посадовці виконкомів дозволяють собі приховувати інформацію про майбутні перспективи та плани розвитку територій?».

На завершення заходу представники СЦГІ запропонували методичну та правову підтримку громадянам та організаціям, готовим активно домагатися розсекречення генеральних планів у своїх містах.

Довідково: Східноукраїнський центр громадських ініціатив – це громадська організація, зареєстрована із 2003 р. у м. Луганську. Місія організації – сприяти свідомій та активній участі громадян у суспільному житті шляхом проведення освітніх та правозахисних програм. Одним із головних напрямків роботи організації є сприяння налагодженню прозорих та законних процедур планування та забудови в Україні. Протягом жовтня 2009 р. – липня 2010 р. СЦГІ реалізує проект «Через доступ до Генпланів – до містобудування без корупції». Проект має на меті вирішити проблему незаконного обмеження доступу до генеральних планів міст України та їх картографічних складових грифами «Для службового користування» (ДСК) та «Таємно». Ця ініціатива СЦГІ підтримана у рамках програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти:  СЦГІ,  тел.: 0676409440 ,  e-mail: [email protected]http://www.totalaction.org.ua/ .

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: