Публікація

Ліворадикальні угрупування в Афінах перешкоджають показам «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом»

13 травня проект «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» стартував в Афінах. У ніч перед відкриттям менеджери Exile Room, головної фестивальної локації у Греції, відмовилися проводити фестиваль на своїй території, злякавшись заклику радикальних угрупувань зібратись на мітинг протесту під стінами закладу.

В екстреному порядку організатори заходу були змушені звернутися до Посольства України в Греції з проханням провести покази і дискусії у їхньому приміщенні.

Ввечері 13 травня паралельно з відкриттям, на якому був показаний фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж», під стінами Exile Room все ж таки зібрався мітинг за участі проросійських сил, які називають себе «грецькими антифашистами». Після мітингу колона молодиків рушила у бік галереї, де за тиждень мусила відкритися фотовиставка Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?». Вони залякували власників галереї та звинувачували їх у підтримці українських нацистів.

Наразі місцеві радикальні джерела поширюють про проект «Побачити Україну» неправдиву інфомацію, перекручують факти і звинувачують у намаганні обрехати жителів Криму та Донбасу. Хоча у програмі показів немає жодного фільму на подібну тему.

SU_in_Greece_01
Дискусія «Куди прямує Україна після Євромайдану» у Посольстві України в Греції

«На прикладі ініціативи Docudays UA з культурної дипломатії ми побачили, як ведеться інформаційна кампанія проти України і як важливо не піддаватися на провокації, і не вірити, що греки ворожо ставляться до українців. Це не так. Проросійські сили зумисне створюють цей міф, намагаючись пересварити між собою дві країни. Саме тому незважаючи на труднощі ми провели першу частину фестивалю у Греції», – пояснює Ольга Бірзул, PR-менеджерка проекту «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом».

SU_in_Greece_02
Показ «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» у Посольстві України в Греції

Протягом трьох днів глядачі вАфінах мали змогу подивитися фільми «ЄвромайданЧорновий монтаж» та короткометражні фільми українських режисерів – «Медик іде останньою» Світлани Шимко та «Сери та сеньйори» Олександра Течинського. Крім того відбулася дискусія «Куди прямує Україна після Євромайдану» за участі українсько-грецьких експертів: філософа Володимира Єрмоленка, журналістки Тетяни Огаркової, грецького професора з геостратегії Нікоса Лігероса та історика Міхаліса Варласа.

«Дискусія вразила, перш за все, зацікавленістю аудиторії. У людей було багато питань щодо стану справ в Україні, боротьби з корупцією, сили українського суспільства, а також російської агресії, причин анексії Криму та майбутнього Донбасу, – говорить Тетяна Огаркова (Український кризовий медіа центр, Громадське ТБ). – Ми говорили також про складнощі пояснення європейського вибору України в Греції – країні з потужними євроскептичними настроями».

SU_in_Greece_03
Показ «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» у Посольстві України в Греції

«Нам треба продовжувати робити все можливе для донесення інформації про Україну міжнародній аудиторії. Важливо говорити як про силу українського суспільства, про постання нової України – так і про природу російської агресії, яка загрожує всьому світовому порядку», – наголошує Володимир Єрмоленко (Інтерньюз-Україна, Громадське ТБ).  

Команда фестивалю щиро вдячна за допомогу Асоціації української діаспори «Українсько-грецька думка» в організації показів «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом», а також Посольству України, яке надало місце для проведення подій. Наразі команда «Побачити Україну» призупиняє другу частину проекту, заплановану на 27-29 травня, з метою пошуку безпечних локацій.

Стежте за новинами проекту на сайті seeukraine.org.

su_in_greece_01 (2)

 

З будь-яких питань звертайтесь до Юлії Сердюкової, координаторки проекту  «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом», +38(067) 240 21 39, [email protected]

ПОБАЧИТИ УКРАЇНУ: DOCUDAYS UA МАНДРУЄ СВІТОМ відбувається за підтримки Фундації відкритого суспільства та Міжнародного фонду «Відродження».

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку в останній тиждень березня у Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). Фестиваль – неполітичний та некомерційний.

Асоціація української діаспори в Греції та філоукраїнців греків «Українсько-Грецька Думка» – перше офіційно зареєстроване товариство в Греції, яке утворилося на базі першої і досі єдиної української газети з грецьким додатком «Вісник – Аґеліафорос». Метою асоціації є збереження національної ідентичності, рідної мови, традицій та звичаїв, інформування грецького суспільства про правдиву історію України, сьогодення та самобутність української нації.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: