Публікація

Колишні білоруські адвокати виступили на підтримку українських колег


 

 

Шановні колеги!

Нам, колишнім білоруським адвокатам, у тому числі тим, хто був позбавлений права на професію за сумлінне виконання своїх професійних обов'язків, з інформації, поширеної в заяві Української Гельсінської спілки з прав людини, стало відомо про випадки припинення та зупинення адвокатської практики щодо низки українських адвокатів, а також про розгляд великої кількості дисциплінарних справ. Серед фігурантів заяви вказані такі адвокати, як Володимир Висоцький, Роман Мартиновський, Микола Сірий, Ольга Машкаринець, Надія Баранська, Лариса Герасько та інші (загальна кількість понад 20 осіб). Також є інформація про загрозу кримінального переслідування українських адвокатів, які не визнають нинішній склад органів самоврядування адвокатів.

Наскільки нам відомо, підставою для покарання адвокатів стала, зокрема, їх оцінка деяких аспектів нового Кримінально-процесуального кодексу України, оприлюднення особистої позиції щодо правомірності рішень одного з з'їздів адвокатів.

Подібні випадки, а також повідомлення про розкол в українській адвокатурі свідчать, на наш погляд, про майбутню глибоку кризу інституту адвокатури в Україні.

Враховуючи наявні у нас сумний досвід, попереджаємо вас: схожі події відбулися в Білорусі в 2011 році, що призвело до фактичної ліквідації незалежності адвокатури в нашій країні. Нескінченні перевірки адвокатів Міністерством юстиції, залучення в переслідування адвокатів органів адвокатського самоврядування, постійні претензії у зв'язку з критичними виступами адвокатів у пресі, масові переатестації адвокатів привели в кінцевому підсумку до позбавлення адвокатських ліцензій у одних і до вимушеного відходу з адвокатури інших адвокатів.

Підсумком байдужості більшості адвокатів до свого становища і активного втручання держави в діяльність незалежного інституту стало прийняття нового Закону Республіки Білорусь "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", який спочатку планувався як прогресивний документ, а в його сьогоднішній редакції остаточно позбавив адвокатів незалежності і перетворив адвокатуру в структурний підрозділ Міністерства юстиції.

У підсумку білоруські адвокати стали масово відмовлятися від ведення політично мотивованих процесів, в їх рядах оселився страх, у засобах масової інформації зникли інтерв'ю адвокатів і їх критичні статті. У сформованих умовах білоруські адвокати поставлені перед постійною загрозою позбавлення ліцензії і не можуть повною мірою виконувати завдання, які перед ними ставляться. Білоруський адвокат з самодостатньою процесуальної фігури перетворився на безликий процесуальний придаток судової системи.

Сьогодні це серйозна проблема в Білорусі в контексті реалізації права на захист і права на справедливий суд.

Пам'ятаючи, що саме українські адвокати та правозахисники в січні 2011 року першими подали свій голос на захист незалежності білоруської адвокатури, ми приєднуємо свій голос до захисників адвокатської незалежності, і висловлюємо підтримку українським адвокатам, які піддаються тиску

Ми закликаємо вас зробити висновки з білоруських уроків, припинити тиск на своїх колег-адвокатів, пам'ятати про самостійність і максимальну незалежність адвокатури від усіх гілок влади, про основну роль адвокатського самоврядування – захищати і підтримувати адвокатів, зміцнювати і об'єднувати адвокатське співтовариство, ефективно вирішувати конфлікти, що виникають, використовувати існуючі правові засоби для зміцнення адвокатури України.

Колеги, ще раз закликаємо: не дайте вашими руками вас же і знищити!

Мінськ, Брест, Осло «13» травня 2013

Підписи:

Володимир Букштинов, колишній адвокат, який захищав кандидата в Президенти Білорусі В.Некляева.

Олег Агєєв, колишній адвокат і член Президії Мінської міської колегії адвокатів, позбавлений Міністерством юстиції Республіки Білорусь ліцензії на право здійснення адвокатської діяльності після прийняття на себе захисту А. Михалевича, колишнього кандидата в президенти Білорусі.

Ігор Ринкевич, колишній адвокат, змушений після захисту екс-кандидата в президенти Білорусі О. Козуліна покинути адвокатуру в 2007 році, правозахисник.

Людмила Ульяшин, колишній адвокат (1980-2000), член Президії Мінської міської колегії адвокатів.

Роман Кисляк, колишній адвокат, член Брестської обласної колегії адвокатів (2000 – 2005), правозахисник.

Андрій Варвашевіч, колишній адвокат Мінської міської колегії адвокатів, що здійснював захист екс-кандидата в президенти Республіки Білорусь Саннікова А.О.

Павло Сапелко, адвокат (1995-2011 р.р.), член президії Мінської міської колегії адвокатів (2010-2011 р.р.).

Тамара Сидоренко, 1978 по вересень 2011 року – адвокат Юридичної консультації Ленінського р-ну м. Мінська. Ніколи не мала стягнень, навпаки, заохочення Президії МГКА і дві Почесні грамоти Мін'юсту (остання в грудні 2010 року). Дія ліцензії припинено Мін'юстом після участі у кримінальній справі (слідство, суд) за звинуваченням В.П.Некляева, екс-кандидата в президенти Республіки Білорусь.

Тетяна Агєєва, колишній адвокат (з 1982 по 2011 роки), член Президії Мінської міської колегії адвокатів, член Атестаційної комісії МГКА, позбавлена ​​Міністерством юстиції Республіки Білорусь ліцензії на право здійснення адвокатської діяльності після участі в слідчих діях у кримінальній справі, порушеній за подій 19 грудня 2010 року.

Гаррі Погоняйло, колишній адвокат. З 1991 по 1993 р.р. – Президент Спілки адвокатів Білорусі. З листопада 1997 по жовтень 2003 р. – член міжтериторіальної колегії адвокатів Гільдії російських адвокатів. Колишній начальник відділу адвокатури Міністерства юстиції Республіки Білорусь (1978-1988 р.р.), колишній завідувач Юридичної консультацією Радянського району м. Мінська (1989 – 1989 р.р.). Голова юридичної комісії РПОО «Білоруський Гельсінський Комітет».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: