Публікація

Громадські організації звертаються до нардепів з вимогою надіслати проект закону Про організацію і проведенні демонстрацій до Венеціанської комісії та провести щодо нього парламентські слухання

Голові Верховної Ради України

Литвину Володимиру Михайловичу

 

Голові Комітету з питань прав людини,

 національних меншин і міжнаціональних відносин

Зарубінському Олегу Олександровичу

 

Голові Фракції Партії регіонів

Єфремову Олександру Сергійовичу

 

Голові Фракції “Блок Юлії Тимошенко”

Кириленку Івану Григоровичу

 

Голові Фракції Блоку “Наша Україна – Народна самооборона”

Мартиненку Миколі Володимировичу

 

Голові Фракції Комуністичної партії України

Симоненку Петру Миколайовичу

 

Голові Фракції “Блок Литвина”

Шарову Ігорю Федоровичу

 

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Згідно розкладу засідань Верховної Ради України, 17 червня 2010 року Верховна Рада України розглядатиме у другому читанні проект Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (№ 2450).

Цей законопроект, який стосується важливих відносин у суспільному житті України, готувався до другого читання профільним комітетом без залучення представників громадських організацій.

На нашу думку, цей законопроект не відповідає духу статті 39 Конституції України, яка гарантує свободу зібрань, та рішенням Європейського Суду з прав людини щодо свободи зібрань, які згідно українського законодавства є джерелом права в Україні.

Окрім того, ставши Законом, законопроект № 2450 погіршить ситуацію з дотриманням свободи зібрань в Україні, яка викликає серйозне занепокоєння української та міжнародної громадськості. Зокрема, будуть «узаконені» репресивні методи щодо організаторів та учасників мирних зібрань.

Так, підготовлений до другого читання у Верховній Раді законопроект встановлює 4-денний термін повідомлення про зібрання (сьогодні згідно Конституції України конкретний термін не встановлено), що унеможливить у багатьох випадках реагування громадськості на важливі події суспільного значення.

Запроваджене у проекті поняття «спонтанне мирне зібрання» визначене настільки нечітко, що сприятиме багатократному повторенню інцидентів, подібних до подій у харківському парку Горького, коли громадські активісти намагались протистояти вирубуванню дерев.

Окрім вказаних недоліків, проект 2450 має і інші. Зокрема, утруднюється процедура подачі повідомлення, а організатори повинні доводити, що вони – громадяни України або перебувають тут на законних підставах.

 

Не встановлені терміни для оскарження рішень судів про заборону мітингів, які ухвалюються у переддень акції (спеціальні терміни для оскарження є, наприклад, в українському виборчому законодавстві) – таким чином громадяни позбавлені конституційного права на оскарження.

У проекті 2450 не встановлено відповідальності представників влади і правоохоронців за перешкоджання реалізації права на мирні зібрання.

Також нагадуємо Вам, що прийнятий у першому читанні у червні 2009-го року, законопроект № 2450 отримав негативну оцінку Венеціанської комісії.

У зв’язку з вищевикладеним, звертаємось до Вас:

1.                 Перенести розгляд проекту Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (№ 2450).

2.                 Спрямувати цей законопроект № 2450, підготовлений до другого читання, до Венеціанської комісії.

3.                 Провести парламентські слухання щодо законопроекту № 2450 за участі представників громадських правозахисних організацій.

 

(НАЗВА ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ)                                  (ПІДПИС ПРЕДСТАВНИКА)

Це звернення відкрите до підписання. Підписатися можна за електронною адресою [email protected]


Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: