Публікація

Громадські організації стверджують – свобода мирних зібрань в Україні під загрозою зникнення

Право на мирні збори в Україні під загрозою зникнення. Так, в середньому по Україні на 100 акцій протесту припадає 19 репресій. За 2012 рік влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, і у 90% випадків їй це вдалося. 124 особи було притягнуто до адміністративної відповідальності «за порушення порядку організації і проведення мирних зборів».

Причина проста – українська влада та суди використовують законодавство СРСР 80-х років та свавільно тлумачать конституцію. Вони забороняють мирні зібрання переважно з надуманих мотивів, наприклад «збори можуть зашкодити іміджу країни», «міська влада відвела окреме місце» тощо.

Змінити ситуацію може тільки ухвалення ліберального закону «Про свободу мирних зібрань», який відповідатиме європейським стандартам.

Для цього в Києві було створено партнерство «За свободу мирних зібрань», учасниками якого стали 24 громадських організації, серед яких Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр політико-правових реформ, Міжнародний Фонд «Відродження».

Партнерство ставить за мету ухвалення ліберального закону «Про свободу мирних зібрань», який відповідатиме європейським стандартам та внесення позитивних змін до інших Законів та підзаконних актів, що встановлюють відповідальність учасників мирних зібрань та право на судовий захист.

Учасники об’єднання також проводитимуть  просвітницькі заходи серед громадян, суддів, представників органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та посадових осіб. А також планують стати на захист учасників мирних зібрань і надавати їм юридичні консультації.

Більше про партнерство та як до нього приєднатися можна дізнатися на офіційному сайті: http://piket.helsinki.org.ua/

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: