Публікація

Гельсінська спілка співпрацюватиме із Вищим спеціалізованим судом

Представники Української Гельсінської спілки з прав людини зустрілися із суддями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (далі – ВССУ) для обговорення можливих варіантів співпраці.

Після публікації щорічного рейтингу “Precedent UA” експерти УГСПЛ вирішили, що потрібно тісніше взаємодіяти із судами.  Це допоможе наблизити їх до європейської судової практики, адже Спілка має в цій сфері багатий досвід. Після презентації результатів дослідження до організації надійшли десятки телефонних дзвінків від суддів, адвокатів та інших фахівців у галузі права із вдячністю щодо опублікованої збірки. Зокрема, ВССУ звернувся до УГСПЛ із листом, в якому зазначив:

ВССУ завжди відкритий до співпраці у сфері забезпечення єдності судової практики національними судами, особливо у контексті системного застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) як джерел права під час розгляду справ. У свою чергу висловлюємо готовність та зацікавленість у співпраці з УГСПЛ в означеній сфері та пропонуємо провести робочу зустріч у ВССУ з метою обговорення напрямів подальшої спільної діяльності.

Саме тому було вирішено зустрітися із суддями ВССУ для обговорення проблем та пошуку шляхів їхнього вирішення.

Виконавчий директор УГСПЛ Аркадій Бущенко зауважив, що Спілка має певну пересторогу, щоб рейтинг не перетворився у змагання серед бажаючих просто процитувати рішення ЄСПЛ.

«Саме тому ми беремо до уваги не просто сам факт, але й релевантність застосування практики цього Суду. Посилання мають бути доречними», – сказав Аркадій Бущенко.

Михайло Тарахкало, Аркадій Бущенко та Олена Сапожнікова
Зліва на право – Михайло Тарахкало, Аркадій Бущенко та Олена Сапожнікова

Юрист УГСПЛ Олена Сапожнікова відзначила, що для неї було приємним сюрпризом дізнатися про активне застосування судами прецедентів ЄСПЛ.

«Дослідження показало, що є багато цікавих випадків і навіть виправдувальних вироків із цікавим обґрунтуванням та вдалим застосуванням рішень ЄСПЛ», – додала вона.

Заступник Голови ВССУ Станіслав Кравченко зауважив, що рейтинг “Precedent UA” сприяє відновленню довіри до судової системи серед громадян. Але він важливий також і тим, що допомагає суддям краще розуміти практику застосування рішень ЄСПЛ.

«Іноді українські суди, посилаючись на рішення ЄСПЛ, дуже їх перекручують. Ми будемо боротися із такими випадками. Але нас дуже турбує, що одним із найчастіших порушень зараз є незаконне затримання та утримання під вартою на стадії досудового слідства, хоча існує інститут застави», – сказав він.

bfed2571-313a-43b2-8013-b34cebcf2a43

Станіслав Кравченко також висловив занепокоєння, що у 2015 році було порушено понад 230 проваджень щодо суддів за ухвалені ними судові рішення за статтею 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (або суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови). Аркадій Бущенко погодився, що карати суддів за їхні рішення, навіть помилкові, та тлумачити це, як злочин, неприпустимо.

«Якщо суддя кожного разу буде боятися переслідування, він не зможе виносити рішення», – висловився Аркадій Бущенко.

Директор Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало запропонував ВССУ залучати експертів-правозахисників для допомоги у справах.

«Якщо ви працюєте над якимись серйозними питаннями щодо узагальнення практики у сферах прав людини, Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, то ми могли би провести щодо цього певне експертне дослідження», – сказав він.

Наприкінці розмови обидві сторони домовилися про подальше співробітництво та взаємну допомогу.

 

Підготував Олег Шинакренко, журналіст УГСПЛ

Фото надані прес-службою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ 

 

 


Українська Гельсінська спілка з прав людини завжди відкрита до співпраці із представниками громадськості та влади. Якщо ви маєте пропозиції – звертайтесь до нас.

Контактна особа: адвокат, юрист-аналітик Центру стратегічних справ УГСПЛ, редактор та аналітик сайту precedent.in.ua Олена Сапожнікова

063 85 66 022

099 309 07 39

[email protected]

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: