Публікація

Гаряча лінія проти домашнього насильства. Інтерв’ю з координаторкою «Донбас СОС»

17 березня в офісі Української Гельсінської спілки з прав людини відбувся семінар для операторів гарячої лінії «Донбас СОС». Його темою було домашнє насильство. Захід став результатом кооперації трьох правозахисних організацій – «Донбас СОС», УГСПЛ та «Ла Страда Україна».

Представниці міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» проінструктували учасників семінару щодо принципів роботи гарячої лінії. Вони пояснили як працювати із випадками домашнього насильства, а також розповіли про досвід співробітництва з державними структурами. Зокрема, Національною поліцією.

Під час заходу учасники були розділені на 3 групи для виконання завдань, наданих інструкторками. Одним з таких завдань була перевірка понятійної грамотності. Наприклад, респонденти мали визначити що може бути класифікованим як домашнє насильство та які є види його попередження.

Гаряча лінія «Донбас СОС» працює давно та успішно. Власне з неї розпочалась діяльність організації в листопаді 2014 року. Щоденно гаряча лінія приймає дзвінки від близько сотні абонентів. Після проведення семінару ми поспілкувались з Олесею Ляшук, організатором заходу та координатором «Донбас СОС». 

Цим матеріалом ми розпочинаємо ряд публікацій по темі правосуддя перехідного періоду.

ляшук

Як виникла ідея провести подібний семінар в УГСПЛ?

В грудні 2015 року представники громадської організації «Донбас СОС» та УГСПЛ, серед інших кандидатів, брали участь в проекті Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Навчальні програми професійного зростання». Конкретно – це було стажування по темі «Механізми здійснення правосуддя і дотримання прав людини у період конфліктних і постконфліктних ситуацій» на прикладі Боснії та Герцеговини. Основною метою програми було покращення рівня знань і навичок фахівців правозахисної системи щодо механізмів правосуддя у перехідний період. Концепція правосуддя перехідного періоду включає чотири базових елементи: кримінальне судочинство, констатація істини, відшкодування, інституційні реформи.

Для означених елементів важливим процесом є збір та оприлюднення первинних даних про порушення прав людини під час військового конфлікту, а також правова підтримка жертв таких порушень. Документування в означених умовах – це складний та необхідний процес, направлений на отримання інформації для подальшої правозахистної та адвокаційної діяльності.

DSC_4634

«Донбас СОС» – це громадська організація, яка займається координацією допомоги громадянам, що перебувають в районі проведення АТО, а також внутрішньо переміщеним особам, в тому числі через безкоштовну гарячу лінію. Наразі гаряча лінія «Донбас СОС» охоплює всю територію України, включаючи непідконтрольні державній владі. УГСПЛ – найбільша асоціація правозахисних організацій України, метою діяльності якої є захист прав людини. Обидві організації входять до Коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі”. Ідея об’єднати зусилля щодо документування порушень прав людини виникла саме в процесі ознайомлення із механізмами здійснення правосуддя в перехідний період. В контексті означеного виникла ідея щодо проведення спільних тренінгів для волонтерів та співробітників організацій.

Наскільки важливою є тема семінару?

Збір та отримання даних щодо порушень прав людини, передбачає безпосереднє спілкування із жертвами таких порушень. Це досить важкий процес для якого необхідні знання окремих стандартів, особливих обмежень, ефективної комунікації. Документатор має бути надзвичайно уважним, поєднувати в спілкуванні одночасно етичні принципи, вловлювати реакцію особи, що надає інформацію, та володіти навичками надання першої психологічної допомоги. В процесі проведення тренінгів з’явилась можливість поглибити знання та відпрацювати базові техніки подальшої роботи.   

DSC_4644

Якими на ваш погляд є досягнення проведення подібних семінарів?

Найперше досягнення – це нові знання. Учасники пробного семінару безперечно їх отримали. По результатам спільного пілотного проекту щодо документування можна вести мову щодо нових досягнень, які поєднують новий досвід із новими знаннями.   

Що особисто вам найбільше сподобалось в процесі семінару?

Поза всяким сумнівом – це атмосфера. Атмосфера, яка панувала під час проведення семінару, сприяла не тільки ефективному отриманню нової інформації, але і змушувала слухачів замислюватись, поглянути по-іншому на стандарти спілкування із жертвами, подивитися на звичайні речі свіжим поглядом.

DSC_4654

Чи плануєте ви й надалі співпрацювати з УГСПЛ у сфері навчальних програм?

Удосконалення допомоги громадянам повинно бути безперервним і усестороннім. Також воно має відповідати вимогам сучасності. УГСПЛ завжди своєчасно реагує на нові виклики у сфері дотримання прав людини та є найбільш впливовою правозахисною організацією України. Ми відкриті для нових знань. В партнерах ми цінуємо професіоналізм, чесність та відданість своїй справі. Це критерії, яким відповідає УГСПЛ. Тому так, ми відкриті до співпраці.

DSC_4646
Захід було проведено за фінансового сприяння уряду Канади.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: