Публікація

Європейський Суд захистив право українців на страйк

Українці отримали дозвіл від Євросуду публічно висловлювати обурення діями роботодавця. Суд захистив право на страйк працівників «Аеросвіту» та присудив їм компенсацію у розмірі 20 тисяч євро.

В рішенні Європейського Суду «Тимошенко та інші проти України» вказано, що українські законодавство, що регулює право на страйк є неякісним та потребує термінових змін. Відтепер українські авіакампанії та працівники транспортної галузі (як то “Укрзалізниця”) отримали можливість боротися за свої трудові  права і страйкувати .

Також Євросуд наголосив на важливості захисту права на страйк для авіаційних компаній. Фактично рішення по справі українській справі може стати прецедентним для всіх  країн Ради Європи.

Нагадаємо, українські суди позбавили працівників Аеросвіту права на протест. Виявилось, що працівники авіації не можуть виходити на страйк в захист своїх трудових прав, навіть в зв’язку з тривалою заборгованістю по виплаті заробітної плати, неналежними умовами роботи тощо.

Варто зазначити, що на захист права на страйк українських авіаторів вступилася Міжнародна організація «Європейська конфедерація профспілок» та національні профспілки (Конфедерація вільних профспілок України). Вони надіслали до Страсбургу ґрунтовний аналіз міжнародного законодавства, яке регулює право на протести.  

Справа підтримувалася Фондом стратегічних справ України Української Гельсінської спілки з прав людини. Активну участь в справі взяли адвокати компанії Counselors.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: