Публікація

«Єдина родина України». Всеукраїнська акція у Чернігові

Як пережити найстрашнішу втрату — загибель дорогої людини? На Чернігівщині вирішили, що таку біду можна пережити, тільки згуртувавшись.

У грудні 2014 члени сімей загиблих зібралися на перше «Родинне коло». І от менше ніж за два роки чернігівці запросили родини з усієї України, аби створити.

«Єдина родина України», саме таку назву отримала Всеукраїнська акція у Чернігові, приурочена до 25-ї річниці Незалежності України. Цей захід дав можливість об’єднати близько 400 осіб членів сімей загиблих воїнів АТО з майже всіх областей країни. Акція тривала протягом трьох днів — з 19 по 21 серпня.

1Метою акції стало налагодження дружніх стосунків та напрацювання партнерських зв’язків між родинами загиблих воїнів АТО з різних областей України.

Співорганізаторами акції стали: Єдиний волонтерський центр, ГО «Єдина родина Чернігівщини», ГО «МАRТ», ГО «РЕСУРС», ГО «Українська асоціація матерів», ГО «Ініціатива «Активні громадяни».

Страшна біда не зламала цих мужніх жінок та чоловіків. Навпаки, горе їх об’єднало і навчило підтримувати одне одного. І саме такий приклад сьогодні, як ніколи, потрібен державі, що перебуває в стані неоголошеної війни.

Учасники мали можливість отримати безкоштовну правову допомогу від кваліфікованих юристів громадської приймальні ГО «MART».

3

Основними питаннями, з якими звертались родини загиблих були:

  • соціальні гарантії для членів сімей загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій та АТО;
  • реалізація права на отримання житла членам родин загиблих;
  • встановлення факту фактичних шлюбних відносин;
  • питання спадкування;
  • питання щодо пільгового проїзду;
  • питання про пільги по сплаті житлово-комунальних послуг, безоплатного протезування тощо;
  • питання неналежного розслідування кримінальних проваджень, порушених за фактами смертей загиблих у АТО;
  • порядок видачі посвідчень дітям загиблих військовослужбовців;
  • отримання компенсації по втраті годувальника.

4

Крім того, в рамках заходу було розповсюджено 200 примірників інформаційно-правового довідника для членів родин загиблих.

5

Учасники акції створили на Красній площі Чернігова величезну мапу України. Дві з половиною сотні військовослужбовців чернігівського гарнізону вишикувалися у своєрідний кордон. А поміж ними, взявшись за руки, встали і ті, хто зазнав болю втрати, і ті, хто про війну знає лише з новин. Усі вони стали великою українською родиною.

6

А ще на знак єднання учасники акції завершили створення «Дерева життя» — величезного дідуха, колоски для якого привезли з усіх куточків України.

Після патріотичних флеш-мобів учасники акції, ні, вже Єдина родина України, зібралася в театрі (Чернігівський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка — ред.), аби ще раз вшанувати пам’ять тих, хто поклав своє життя за Україну, і де чотири родини отримали високі державні нагороди за своїх захисників. Держава їм подякувала, на жаль, посмертно.

Неділя стала днем співпраці. Відбувся круглий стіл на тему “Співпраця родин, волонтерів та влади” на якому організатори акції та члени сімей загиблих воїнів АТО з різних областей України зібралися аби поділитися проблемами, досвідом співробітництва, в тому числі з волонтерським організаціями і органами влади, знайти містки співпраці та напрацювати механізми подальшої спільної роботи.

7

«Проведення такого заходу – це тільки перший крок налагодження дружніх стосунків між сім’ями загиблих воїнів АТО з різних областей України. У майбутньому планується продовжувати обговорення напрямків та реалізації спільних програм», – розповідає Дмитро Шумар, юрист громадської приймальні ГО «MART».

В акції «Єдина родина України» взяли участь не лише сім’ї учасників війни на Сході, а й рідні ветеранів Афганської війни. Всупереч думці, що час лікує, біль від втрат не відпускає їх і тридцять років потому. Але у родин афганців є великий досвід єднання, яким вони завжди раді поділитися.

 

Представники родин загиблих із тих областей, що прийняли участь у акції, обговорили подальші шляхи співпраці та спільні дії, задля об’єднання та спільного вирішення проблемних питань. Для цього представники родин загиблих воїнів АТО підписали Меморандум про співпрацю та подальші дії, проект якого було розроблено юристами громадської приймальні ГО «МАRT».

9

«У перспективі, ми вбачаємо створення різних громадських об’єднань в іншихобластях України на кшталт ГО «Єдина родина Чернігівщини», їх розвиток та напрацювання з ними спільних дій. Все це дасть можливість не залишити людей з бідою один-на-один, вчасно надати допомогу, гуртуючись разом над вирішенням проблеми», – зауважила Інна Сімакіна, координатор громадської приймальні ГО «МАRT».

10

29 серпня юристи громадської приймальні взяли участь у прес-конференції за підсумками проведення Всеукраїнської акції «Єдина родина України».

11

Інформаційно-просвітницький захід проведений за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини та за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади (Global Affairs Canada) в рамках програми «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: