Публікація

Думайдан – 2016: фінал, але не кінець

Правозахисники та екологічні активісти підвели підсумки «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах» та запропонували правки до законопроекту змін до українського природоохоронного законодавства

26 грудня за круглим столом у приміщенні Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулася чергова і підсумкова зустріч учасників проекту “Думайдан – 2016”. Активісти із Києва, Харкова, Львова та Одеси дискутували із запрошеною представницею Державної екологічної інспекції України головним спеціалістом відділу організаційно-аналітичного забезпечення, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Еміне Багатирли. Головною їхньою претензією до цього відомства була його занадто відтермінована реакція на скарги: закон вимагає проводити перевірку через два тижні після повідомлення. Втім, окрім претензій, були також і конструктивні пропозиції: наприклад, розбудувати спільними зусиллями систему громадсько-державного екологічного контролю.

emine-bahatyrly-1
Еміне Багатирли

«Я дуже вдячна екологічним активістам, які не байдужі до проблем довкілля, — сказала Еміне Багатирли. — До нас було дуже багато питань, я всі записала. Тепер ми будемо працювати над резолюцією та над правками до законопроекту. Зокрема, ми підтримуємо ідею змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо збільшення штрафу за пошкодження і знищення зелених насаджень та порушення правил їхнього утримання. Хотілося би також, щоб нам вистачало грошей на бензин, і ми могли своєчасно доїхати до лісу та спіймати правопорушників-браконьєрів. Потрібно також скоротити термін нашої реакції на правопорушення, бо п’ятиденний термін очікування на згоду є надто довгим».

obhovorennya-2

Крім того, виступили координаторка фотовиставки «Думайдан – 2016: фотомиті», юрист Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини і редакторка-аналітик сайту precedent.in.ua, адвокат Олена Сапожнікова, представник Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Дмитро Лях, голова Координаційної ради ГО «Зелений Фронт», журналіст, автор фотографій в серіях «Душі дерев», «Захист дерев на Харківщині», «Знаки природи» Олег Перегон (м. Харків), журналіст Української Гельсінської спілки з прав людини, письменник, автор фотографій серії «Мирні протести на Київщині» Олег Шинкаренко (м. Ірпінь Київської області), активіст екологічної організації “Зелений лист” Владислав Балинський (Одеса) та інші.

olena-sapozhnikova
Олена Сапожнікова
obhovorennya
Обговорення проекту змін до екологічного законодавства
oleh-perehon
Олег Перегон
oleksandr-chebotarov
Олександр Чеботарьов

predstavnytsya-ofisu-ombudsmana

Після підведення підсумків відбулося чергове обговорення змін до екологічного законодавства.

У фойє офісу Омбудсмена представлена фотовиставка «Думайдан – 2016: фотомиті». Її відвідувачі можуть побачити кращі фотографії харківського екологічного активіста Олега Перегона, який брав участь у захисті місцевого лісопарку від вирубки перед ЄВРО-2012; фотографії занедбаних парків Тернопільщини екологіста Олександра Степаненка; фотографії екологічних активістів Владислава Балинського та Олега Миргородського на захист зелених насаджень Одеси; фотоісторії журналіста УГСПЛ Олега Шинкаренка, активістів Тамари Харчилави, Нінель Суслової та Олександра Чеботарьова про мирні протести на Київщині, серед яких: захист від вирубки орнітологічного заказника місцевого значення «Пірнівський», протести проти ліквідації озера Качине в Дарницькому районі міста Києва та проти вирубки парку «Чорний Гай» в Ірпені.

hrupove-foto

Одна із представлених на фото історій: весною 2016 року загострився річний конфлікт щодо озера Качине на Позняках. Забудовник ЖК “Житлоінвестбуд-УКБ” вирішив засипати озеро і побудувати там багатоповерхівку. Через декілька місяців забудовник звернувся до суду та почав вимагати від екологічних активістів та місцевих мешканців близько 200 000 гривень нібито за те, що вони перешкоджали йому засипати озеро.

Фотовиставка «Думайдан – 2016: фотомиті» в офісі Омбудсмена триватиме з 26 грудня року по 1 лютого 2017 року (понеділок-четвер: 9:30-18:00; п’ятниця: 9:30-16:00). Вхід вільний!

Запрошуємо до опрацювання пропозиції в ході обговорень на Думайданах в різних містах. Вся інформація доступна за посиланням.
Організатори проекту «Думайдан – 2016: збереження зелених зон у містах і селищах»: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Міжнародна благодійна організація “Екологія – Право – Людина”, Громадська організація Центр правових та політичних досліджень “СІМ”, Екологічно-гуманітарного об’єднання “Зелений Світ”, Громадська організація “Зелений Фронт”. Проект реалізується за підтримки Посольства Швеції в Україні.
Захід в Києві фінансується Міністерством міжнародних справ Канади. Цей захід здійснено також за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Підготував Олег Шинкаренко

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: