Публікація

Документування воєнних злочинів і порушень прав людини у зв’язку з бойовими діями. Як зробити комунікацію з клієнтами більш ефективною?

Юристи-документатори Української Гельсінської спілки з прав людини знають як допомогти постраждалим і працювати зі свідками військових злочинів та порушень прав людини у зв’язку з діями на сході України.

20-22 жовтня 2016 року у Львові відбувся тренінг для юристів мережі громадських приймалень та документаторів Української Гельсінської спілки з прав людини — «Комунікаційні навички при опитуванні та документуванні порушень прав людини та воєнних злочинів у зв’язку із військовим конфліктом на Сході України». Три дні правозахисники вдосконалювали власні професійні навички, які вони застосовують щодня, здійснюючи документування порушень прав людини і одночасно надаючи правову допомогу.

foto-olena

Як зазначає Олена Бєляева, одна з експертів-тренерів, кандидат психологічних наук, гештальт-терапевт, під час тренінгу учасники мали змогу ґрунтовно ознайомитися з базовими психологічними принципами побудови контакту при роботі зі свідками і жертвами порушень прав людини чи воєнних злочинів, та панувати комунікативні основи процесу інтерв’ювання при документуванні свідчень.  Спільно були опрацьовані наступні теми:

  1. Створення безпечного середовища для проведення інтерв’ювання та побудови довіри в стосунках з опитуваним.
  2. Забезпечення передбачуваності як підпалини безпеки.
  3. Прояснення потреб і цінностей свідків з метою мотивування їх до співпраці.
  4. Структурування навичок розпізнавання неправдивих свідчень.
  5. Ознайомлення з ознаками актуалізації травматичного досвіду потерпілого/свідка під час інтерв’ювання, та навичками поводження в цих випадках.
  6. Формулювання складних питань, що запобігають відновленню травматичного досвіду потерпілих та свідків.
  7. Регулювання психологічного напруження  в професійній комунікації.
  8. Чутливе ставлення до людини, що побувала в полоні та перенесла катування, поважливе до відтермінування чи відмови заради  психологічного збереження.
  9. Оволодіння техніками психологічного відновлення, профілактика професійного вигоряння.

zahalne-sche

Ці теми, за словами учасників, були для них вельми актуальними.

«Тренінг був досить інформативним. Особливо цікаво було

foto-vikaопановувати навички активного слухання та вчитись спілкуватись з людьми, яким важко розказувати про пережиті страшні події», – розповідає Вікторія Петрук, юристка громадської приймальні УГСПЛ у Києві.

За словами Олега Костенка, психолога та бізнес-тренера, працюючи над програмою тренінгу, була  поставлена мета – сфокусувати групу на базових аспектах спілкування, які суттєво впливають на ефективність комунікацій.

«Крім того, ми мали врахувати особливості взаємодії з людьми, що є жертвами або свідками порушень прав людини, зокрема їх емоційний стан, мотивацію та травматичний досвід. Сам тренінг був побудований таким чином, щоб максимально занурити учасників в практичні завдання, актуалізувати існуючий досвід, опанувати нові навички та підходи до роботи з опитуваними. Сподіваюсь, що нам це вдалося. Хочу подякувати нашим учасникам за їх професійність, активність та небайдужість!  З вами було дуже цікаво працювати і маю сказати, що я і сам багато чому навчися у вас! Бажаю вам успіхів у вашій надзвичайно важливій справі!», – ділиться враженнями тренер.

foto-oleh

Як каже Христина Ковцун, юристка Центру правових та політичних досліджень «СІМ» (Львів): «Участь у тренінгу насправді була корисною для мене і, думаю,  для кожного з учасників: як документаторів, так і foto-hrystynaюристів приймалень УГСПЛ. Звичайно, нова, а також вже хоч і відома, але систематизована інформація щодо принципів побудови контактів при роботі зі свідками та жертвами порушень прав людини, дійсно допоможе краще комунікувати, знайти підхід до часто важко психологічно травмованих людей. Прийоми розпізнавання неправдивих свідчень, увага до невербальних сигналів під час інтерв’ювання, навички активного слухання – це лише невеликий перелік корисних порад для кожного учасника. Особливо цінним для мене, окрім інформації, поданої тренерами, було спілкування та спільна робота в групах з вже досвідченими документаторами УГСПЛ. Разом, за допомогою методу «мозкового штурму», нам вдалось розробити цілий алгоритм налагодження контакту із складними, психологічно травмованими людьми, для цілей документування порушень прав. Таке напрацювання дійсно може стати своєрідною спільною методичною рекомендацією при документуванні порушень прав людини та воєнних злочинів».

«На моє глибоке переконання, психологічні знання та навики в роботі правозахисника практично необхідні, адже кожен з нас є, в першу чергу – людиною і працює з людьми, особистостями. Робота документатора потребує особливої уваги та ретельності у спілкуванні. У тренінгах сподобалося те, що кожен теоретичний блок відразу закріплювався практичними вправами. Найбільше сподобався третій день – конкретні продукт спільної роботи, оперативність та результат. А ще запам’яталися веселі рухливі вправи», – поділилася враженнями Марія Цип’ящук, координаторка УГСПЛ у Рівному.

foto-mariya

«Даний тренінг допоміг мені зрозуміти як саме можна запобігти емоційному напруженню, як працювати з постраждалими особами. Також ми з колегами вдосконалили навички, щодо визначення мотивації та foto-borysпотреб осіб які звертаються до нас. Процес тренінгу як і метод донесення інформації були цікавими, слухачі як завжди вміли приємно здивувати. Я пишаюся такими колегами та можливістю робити спільну справу разом з ними», – зазначив Борис Кондратюк, координатор УГСПЛ в місті Ужгород.

За словами Наталії Перколаб, тренера, психолога, гештальт-терапевта, особисто для неї було важливим надати професійну психологічну допомогу людям, що виконують таку шляхетну справу та працюють, не шкодуючи сил.

«Ми створювали програму, яка мала бути корисною саме для них, для їх праці. Приємною несподіванкою було побачити таких людяних, емпатійних і разом з цим дуже професійних працівників Української Гельсінської спілки з прав людини та їх колег. Друзі, я бажаю Вам усіляких успіхів у Вашій вкрай необхідній справі та разом з цим сподіваюсь, що Вам вистачить часу ще і на кохання», – звертається вона до юристів та документаторів мережі УГСПЛ.

foto-nataliya

Це була друга частина спільної роботи експертів харьківської психологічної школи та УГСПЛ, працівників мережі приймалень поділили на дві частини та провели для них окремі тренінги задля кращого засвоєння важливих знань.  Перший захід відбувся у Дніпрі на початку жовтня.

Тренінг організовано в рамках проекту «Реагування на порушення прав людини та посилення правової спроможності громадян та правозахисників в Україні»/«Права людини в дії» за Фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Підготувала Наталія Єсіна, помічник координатора УГСПЛ у Сумах

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: