Публікація

До мережі громадських приймалень УГСПЛ доєднались Черкаси

Приймальню було відкрито на базі громадської організації «Волонтер Черкащини».

Офіційну презентацію громадської приймальні УГСПЛ здійснювала координатор мережі Наталя Козаренко, за участі координатора приймальні Тараса Щербатюка, юриста Юлії Голубєвої та голови громадської організації «Волонтер Черкащини» Миколи Добровольського.

Наталя Козаренко розповіла про роботу УГСПЛ в Україні:

«Українська Гельсінська спілка з прав людини була створена в 2004 році. Нині в Україні діє 31 громадська приймальня спілки в кожному обласному центрі. За час їхньої діяльності було надано правову допомогу десяткам тисяч громадян. Визначальним став 2015 рік, протягом якого мережею громадських приймалень було надано більше 32 тисяч правових консультацій. Вже поточного року їх клієнтами стали 6 592 громадян.

Основним напрямками роботи приймалень є надання первинної правової допомоги, проведення адвокаційних кампаній, інформаційно-просвітницьких заходів, метою яких є захист прав людини. УГСПЛ також бере участь і в законотворчих процесах, зокрема юристами спілки розроблялася законодавча база щодо прав внутрьошньо переміщених осіб. Важливим елементом роботи приймалень є фіксування порушень прав людини та їхній захист в Європейському суді».

Керівник громадської організації «Волонтер Черкащини» Микола Добровольський розповів, що одним із пріоритетних напрямків організації є надання правової допомоги жителям Черкаської області. Протягом 2014-2015 років «Волонтер Черкащини» допомагав виключно учасникам АТО та членам їхніх сімей, проводячи виїздні консультації та зустрічі з клієнтами у районних центрах області. Втім юристи отримували також багато звернень і від інших категорій громадян. Тому 2016 року було прийнято рішення надавати правову допомогу всім, хто її потребує. Співпраця з УГСПЛ, на думку Миколи Добровольського, має посилити можливості організації у захисті прав мешканів Черкащини.

Тарас Щербатюк, координатор громадської приймальні УГСПЛ у Черкасах, повідомив, що приймальня працює з січня 2016 року. Загалом за січень-лютий було надано допомогу 158 громадянам. Основна категорія клієнтів – учасники бойових дій на сході України та члени їхніх сімей. Також він зазначив, що протягом лютого-березня було проведено ряд просвітницьких заходів (круглих столів та семінарів) для учасників АТО по всій Черкаській області. На заходах висвітлювалися питання щодо основних прав та можливостей, які мають учасники бойових дій та члени їхніх родин.

Крім того, приймальнею, з моменту її відкриття було надано допомогу цивільно-правового характеру близько сорока громадянам. Це допомога у складанні позовних заяв та власне саме їх складання; скаладання клопотань до органів місцевого самоврядування; консультації в тих чи інших правових аспектах щодо оформлення спадщини; оскарження рішень про визнання особи недієздатною, порушень у військових частинах тощо.

Серед найближчих планів приймальні – проведення просвітницьких семінарів для ВПО, малозахищених верств населення, школярів та студентства.

Найнагальнішим завданням приймальні є створення умов найбільшої доступності для максимальної кількості громадян, які потребують правової допомоги, але не мають можливості отримати її з причин віддаленості селищ, де вони проживають, від районних центрів або нестачі коштів для оплати юридичних послуг.

4bf71af5-7db1-4c77-b04d-058c8a4aee05


 

Громадська приймальна у місті Черкаси знаходиться за адресою  – вул. Смілянська 23 оф. 42.

Час роботи приймальні – понеділок – п’ятниця, з 10.00 до 17.00.

Попередній запис за телефонами: (096)3901656, 38-38-57, 38-38-54.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: