Публікація

Чи отримають сепаратисти доступ до персональних даних українських волонтерів?

Другий рік поспіль МВС намагається змусити пасажирів «Укрзалізниці» вносити в квиток паспортні дані.

Щоправда трендом цього сезону у посяганні на приватність стануть не всі українці, а мешканці АРК, Донецької та Луганської областей. Як стало відомо УГСПЛ з конфіденційних джерел, МВС вимагає від «Укрзалізниці» збирати інформацію про пасажирів, які їздять в цих напрямках, та передавати їм.

Пояснюють це ситуацією в країні та потенційним тероризмом. Витяг з пояснювальної записки МВС: «Проект дасть змогу ідентифікувати осіб, які переміщаються залізничним транспортом та можуть бути причетні до незаконної діяльності, у тому числі до вчинення терористичних актів та диверсій, а також можливості ідентифікації осіб, постраждалих у випадках аварій та катастроф, й осіб невпізнаних трупів».

Та чи ефективними будуть такі засоби для задекларованої мети? Так. Якщо уявити, що терористи для здійснення своєї мети користуються власними паспортами, а не підробленими, як це буває зазвичай.

Максим Щербатюк, програмний директор УГСПЛ зазначає: «Як на мене боротися з тероризмом записами у квитках прізвищ і номеру паспорту все одно, що лікувати головний біль сокирою – неефективно і небезпечно. Це непропорційний захід забезпечення безпеки країни, адже є інші оперативні способи виявлення терористів, які є набагато більш ефективними для цих цілей».

Чому це може бути небезпечно?

В Україні персональні дані не мають належного захисту і можуть швидко стати доступними «третім» особам, зокрема сепаратистам та російськім спецслужбам. Що, в свою чергу, створить додаткові ризики для проукраїнських активістів, волонтерів та лікарів, які знаходяться в цих зонах.

Навіть якщо припустити, що створення такої бази даних дійсно ефективний інструмент для виявлення та ліквідації потенційних терористів, для її створення МВС має розробити програмне забезпечення та пройти процедуру реєстрації баз персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних”. При чому, відповідно до закону, про реєстрацію бази даних має звернутися не тільки МВС, а і Донецька залізниця. Як буде забезпечене право на приватність  Донецькою залізницею в нинішніх умовах можна тільки здогадуватись.

УГСПЛ заявляє, що готова захищати право на приватність в національних судах та Європейському суді  з прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: